DEH

DEH

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ρύθμιση για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ στους διαγωνισμούς ζητά η ΔΕΗ ώστε να μην "εξοστρακιστούν"


 
Τις θέσεις της ανέλυσε η ΔΕΗ στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για τον κοινό διαγωνισμό φωτοβολταϊκών-αιολικών, ο οποίος προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου.
 
Η ΔΕΗ ζητά καταρχήν να υπάρχει δυνατότητα υπερκάλυψης της δημοπρατούμενης ισχύος όταν υπάρχει καλύτερη προσφορά ανεξάρτητα από το όριο της προσφερόμενης ισχύος. Όπως εξηγεί, σε διαφορετική περίπτωση θα συμβεί πάλι ότι συνέβη σε προηγούμενες δημοπρασίες, δηλαδή ότι έργα με πολύ υψηλότερες προσφορές θα επιλέγονται έναντι έργων με χαμηλότερες προσφορές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “αν δεν αλλάξει ο αλγόριθμος επιλογής ώστε να ικανοποιείται το παραπάνω κριτήριο, μπορεί ένα έργο 20 MW να εξοστρακίσει ένα έργο 200 MW καταστρατηγόντας τον ίδιο το λόγο που πραγματοποιούνται οι δημοπρασίες, δηλαδή τη μείωση του κόστους στον τελικό καταναλωτή”.

Επίσης, η ΔΕΗ καταθέτει και μια εναλλακτική πρόταση, δηλαδή η δημοπρατούμενη ισχύς να μην είναι μικρότερη του αθροίσματος της ισχύος των δύο μεγαλύτερων έργων.

Πέραν του ανωτέρω ζητήματος, η ΔΕΗ τονίζει και ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση τριών έργων φ/β που ανά δύο έχουν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο σύνδεσης. Παράλληλα, θεωρεί ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση του Υ/Σ υψηλής τάσης πέραν του Υ/Σ μέσης τάσης που ισχύει.

Από εκεί και πέρα, η θέση της ΔΕΗ είναι ότι το σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπίζει ως ενιαία τα μικρότερα έργα με κοινό σημείο σύνδεσης και να λαμβάνει υπόψη το άθροισμα της ισχύος τους.
Ένα ακόμη σημείο που εστιάζει το ενδιαφέρον της η επιχείρηση είναι η προθεσμία 18 μηνών που δίδεται για την ενεργοποίηση των έργων με ισχύ άνω των 20 μεγαβάτ. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 36 μήνες για τα έργα άνω των 100 μεγαβάτ. Αντίστοιχα, ζητά οι επιχειρήσεις που αποτελούν αναθέτοντες φορείς και χρειάζεται να πραγματοποιούν διαγωνισμούς για τα έργα τους, να μπορούν να λαμβάνουν 12 περισσότερους μήνες σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Τέλος, η ΔΕΗ ζητά να μειωθεί το επίπεδο ανταγωνισμού στο 30% από 75%
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: