DEH

DEH

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τη DG COMP για το νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών – Οι εκκρεμότητες και οι συναντήσεις Παναγιωτάκη στην Κίνα

Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για τον νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
 
Όπως αναφέρουν στο energypress αρμόδιες πηγές, οι συζητήσεις δεν έχουν μεν τελειώσει, δεν αναμένεται όμως να ξεπεράσουν το τέλος της εβδομάδας δεδομένου ότι την ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ στην Ελλάδα.
Οι ίδιοι κύκλοι βεβαιώνουν ότι βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΝ και DG COMP έχουν κλείσει  για το νέο διαγωνισμό. Ωστόσο απομένουν να αποσαφηνιστούν θέματα γύρω από το πως μπορούν να συμμετάσχουν νέοι επενδυτές και με ποιο τρόπο. «Ο κύριος στόχος και των δύο πλευρών είναι να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες, με τρόπο όμως που να διασφαλίζει, κατά το δυνατόν, ότι ο διαγωνισμός αυτή τη φορά θα έχει επιτυχία».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έχει κλείσει η καθιέρωση του διετούς μηχανισμού επιμερισμού ζημιών – κερδών μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ή των νέων ιδιοκτητών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
 
Από την πλευρά της ΔΕΗ, επίσης, φαίνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του διαγωνισμού, περιλαμβανομένων και σημαντικών αλλαγών σε όρους του SPA. Αυτό φάνηκε και από το περιεχόμενο της επιστολής της εταιρίας προς την Κομισιόν αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κατά το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Μανόλης Παναγιωτάκης θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία του εγχειρήματος το να εξασφαλιστεί αυξημένο επίπεδο ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, στην επιστολή προς την Κομισιόν έκανε γνωστό το ενδιαφέρον επενδυτών από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, ενώ ήδη βρίσκεται στο Πεκίνο για να έλθει σε επαφές με κινεζικές εταιρίες.

Πηγές θέλουν τον πρόεδρο να έχει κλείσει ραντεβού με δύο ή τρεις κινεζικές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο ένα από τα θέματα που ανακύπτουν είναι αν θα υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι τις 8 Μαΐου οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Και αυτό επισημαίνεται, καθώς στην περίπτωση εμφάνισης νέων επενδυτών που δεν έλαβαν μέρος στον προηγούμενο διαγωνισμό θα απαιτηθεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να λάβουν γνώση και να ερευνήσουν τα στοιχεία των Data Roomsτων πωλούμενων μονάδων.

Πάντως, άλλες πηγές θεωρούν ότι αν εμφανιστούν νέοι ενδιαφερόμενοι, τότε αυτοί θα αναζητήσουν συμμαχίες με τους υφιστάμενους διεκδικητές οι οποίοι και είχαν πρόσβαση στα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία των μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: