DEH

DEH

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Εν μέσω καταγγελιών προς τη ΡΑΕ η ΔΕΗ παρατείνει την ισχύ των τιμολογίων Υψηλής Τάσης

Στην παράταση της ισχύος των υφιστάμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης να προχωρήσει η ΔΕΗ έως ότου γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας.
Πρόκειται για μια υπόθεση που καρκινοβατεί εδώ και μήνες με τη ΔΕΗ να ζητεί αυξήσεις τιμολογίων 10% και τις βιομηχανίες να απαντούν με καταγγελίες προς τη ΡΑΕ για διακριτική μεταχείριση εκ μέρους της ΔΕΗ σε συγκεκριμένους καταναλωτές υψηλής τάσης όπως για παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δεν έχει καλέσει τις επιχειρήσεις σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των νέων συμβάσεων, ενώ έχει αναθέσει στην εταιρία PriceWaterhouseCoopers να εκπονήσει μελέτη για τα βιομηχανικά τιμολόγια συσχετίζοντάς τα με το κόστος της ΔΕΗ.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης αναμένονται περί τα μέσα Μαρτίου.
Την ίδια ώρα η ένταση στο στρατόπεδο της βιομηχανίας αυξάνεται και πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την καταγγελία της ΒΙΟΧΑΛΚΟ προς τη ΡΑΕ τον περασμένο Οκτώβριο για διακριτική μεταχείριση από τη ΔΕΗ σε συγκεκριμένους καταναλωτές Υψηλής Τάσης, πρόσφατα έγινε ανάλογη καταγγελία και από ακόμη μια μεγάλη και παραδοσιακή ελληνική βιομηχανία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί της καταγγελίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα για τη λήψη της απόφασής της την 31η Μαρτίου.
Έτσι το όλο ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό, με τις βιομηχανίες να εμφανίζονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν αναδρομικότητα στην παρέμβαση της ΡΑΕ για τις εκπτώσεις που παρείχε η ΔΕΗ από το 2017 στη ΛΑΡΚΟ.
Πόσο μάλλον που οι υψηλές αυξήσεις προς τη ΛΑΡΚΟ διατηρήθηκαν και στη νέα σύμβαση της με τη ΛΑΡΚΟ, μετά την καταγγελία τον περασμένο Δεκέμβριο και τις νέες διαπραγματεύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ παρείχε με την προηγούμενη σύμβαση στη ΛΑΡΚΟ έκπτωση όγκου της τάξης του 23% η οποία με τη νέα σύμβαση μειώθηκε σε 18% αλλά βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με την έκπτωση όγκου που παρέχεται στις άλλες βιομηχανίες και κινείται μεταξύ 6-10%.
Έτσι τη λύση στο όλο πρόβλημα που ταλανίζει τις βιομηχανίες εδώ και μήνες βρίσκεται πλέον στα χέρια της ΡΑΕ που θα πρέπει να εξετάσει εάν πράγματι υπάρχει διακριτική μεταχείριση και να ρυθμίσει το ζήτημα ώστε να αποφευχθούν περεταίρω καταγγελίες προς την Κομισιόν.

Χριατιάννα Κούσιου
athina984.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: