DEH

DEH

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Το "εύκολο" χρήμα της Ακρινής, πως ξεγελούσαν την ΔΕΗ κτίζοντας αποθήκες και αποζημιώνονταν σαν να είχαν βίλες!!. Το vetonews αποκαλύπτει λεπτομέρειες αυτής της βιομηχανίας που κράτησε χρόνια

Αεροφωτογραφία με τις ξυλότυπες θηριωδης κατασκευές στον κάμπο της Ακρινής!

του Σπύρου Κουταβα
Υψηλά πρόστιμα για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές βεβαίωσε η πολεοδομία του δήμου Κοζάνης σε δεκάδες ιδιοκτήτες γης από την περιοχή της Ακρινής μετά από καταγγελία  της ΔΕΗ στην Πολεοδομία του δήμου και τον Εισαγγελέα Κοζάνης.
Οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας εντόπισαν 37 περιπτώσεις ιδιωτών που κατασκεύασαν παράνομα κτίσματα σε έκταση του  κάμπου της Ακρινής που η ΔΕΗ έχει κηρύξει από τις 21 Ιουλίου 2017 σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση ποσών αποζημίωσης όχι μόνο από τις εκτάσεις αλλά και από τις κτιριακές εγκαταστάσεις.
Βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 2,7 εκ € για παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν τα 4100 μ2, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαπίστωσαν ίχνη κατασκευών που οι ιδιοκτήτες τους υπό το φόβο των τσουχτερών προστίμων, πρόλαβαν και τα κατεδάφισαν.
Σε επτά περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες προκειμένου να γλυτώσουν τα πρόστιμα των 2,7 εκ € που βεβαιώθηκαν, σε συνεννόηση με την πολεοδομία προχώρησαν στην  κατεδάφιση των κτισμάτων καταβάλλοντας μόνο 500 € έκαστος. Σε 12 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους προ της απειλής του προστίμου χαρακτήρισαν τις παράνομες εγκαταστάσεις ως «πρόχειρα καταλύματα αποθηκών και σταβλικών εγκαταστάσεων» εξασφαλίζοντας  την έγκριση χαρακτηρισμού  από την υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης. Σε πέντε περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες υπάχθηκαν στον νόμο περί  αυθαίρετων κατασκευών προ του 20/07/2011, σε έξι περιπτώσεις υπεβλήθησαν μικρά πρόστιμα αφού οι κατασκευαστικές παρανομίες  ήταν μικρής έκτασης, και τέλος  σε επτά αγροτεμάχια διαπιστώθηκαν ίχνη κατασκευών που κατεδαφίστηκαν εγκαίρως πριν τον έλεγχο της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την διευθύντρια της Πολεοδομίας Κοζάνης Ελένη Παφύλη τα συνεργεία που πραγματοποίησαν τους ελέγχους «εντόπισαν ξυλοκατασκευές με φέροντα οπλισμό ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ, καλυμμένες με λαμαρίνες  όπου το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν το ύψος τους ορισμένες έφταναν τα 13 μέτρα».
 Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις καλλιεργούμενων εκτάσεων από την ΔΕΗ για πολλούς εκ των ιδιοκτητών είναι μια τραυματική διαδικασία ακόμη και εάν λαμβάνουν σχετικά υψηλές αποζημιώσεις ανά στρέμμα, αφού χάνουν σταδιακά μέρος του κλήρου και του εισοδήματος που αυτός προσφέρει. Για άλλους όμως είναι μια στιγμή εύκολου και γρήγορου πλουτισμού.
Πως γινόταν αυτό;
Στο παρελθόν η ΔΕΗ προχωρούσε σταδιακά σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χωραφιών για την επέκταση των εξορυκτικών της δραστηριοτήτων, κάθε φορά  1000 στρεμμάτων. Ορισμένοι ιδιοκτήτες γνώριζαν ότι σε μια τριετία η ΔΕΗ θα έφτανε στα χωράφια τους που είχαν διάσπαρτα στον κάμπο. Έτσι στις εκτάσεις που γνώριζαν ότι πλησίαζε η ώρα της απαλλοτρίωσης έκτιζαν εγκαταστάσεις η  αποθήκες,  φύτευαν δένδρα η γενικά πρόσθεταν οτιδήποτε που θα μπορούσε να αυξήσει το ύψους της αποζημίωσης.
Η ΔΕΗ αποζημιώνει με το στρέμμα και σε διαφορετική τιμή μονάδος τις ξερικές η ποτιστικές καλλιεργούμενες εκτάσεις δηλ. 5500/ στρέμμα και 6500 εως7000/στρέμμα αντίστοιχα. Τις δε αποθήκες η σταβλικές εγκαταστάσεις τις αποζημιώνει με βάση τον όγκο τους.  Για παράδειγμα  μια από τις παράνομες αποθήκες που κατέγραψαν τα συνεργεία της πολεοδομίας με κάλυψη 500 μ2 και ύψος 13 μέτρα, με υλικά ξύλινα δοκάρια ως στηρίγματα και λαμαρίνες ως εξωτερική επένδυση, με προβλεπόμενη τιμή μονάδος τα 100 €/ μ3,  ο συγκεκριμένος δικαιούχος θα είχε να λαμβάνει ως αποζημίωση από την ΔΕΗ 650.000 €!.
 Όπως ανάφεραν στο vetonews στελέχη του ορυχείου Νοτίου πεδίου στην αναγκαστική απαλλοτρίωση του (ΟΝΠ9) που ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια υπήρξε δικαιούχος που εκμεταλλευόμενος τις παραπάνω διαδικασίες έλαβε αποζημίωση για αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις  ύψους 750. 000 €.
Σε αυτή την διαδικασία εύκολου και γρήγορου πλουτισμού που επιβάρυνε κατάφωρα το ταμείο της επιχείρησης, η ΔΕΗ αποφάσισε να βάλει τέλος προχωρώντας αιφνιδιαστικά στις 21/07/2017στην αναγκαστική απαλλοτρίωση πολύ μεγάλης έκτασης,  «την ΟΝΠ10 εμβαδού 7000 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 38,5 εκ € «
η ενημερωτικη επιστολή της ΔΕΗ στους δικαουχους της απαλλοτρίωσης
Την ίδια μέρα ενημερώθηκαν από την ΔΕΗ όλοι οι δικαιούχοι ότι οποιαδήποτε μεταβολή της αξίας των παραπάνω εκτάσεων μετά την δημοσίευση της απαλλοτρίωσης δεν λαμβάνεται υπόψιν, ενώ οι τοπογραφικές υπηρεσίες  της επιχείρησης προχώρησαν την ίδια ημέρα στην αεροφωτογράφιση της περιοχής. Όπως ανέφεραν τα υπηρεσιακά στελέχη του ορυχείου, μέσω των συνεχόμενων αεροφωτογραφιών που λαμβάναμε «αντιληφθήκαμε ότι άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε ορισμένες απαλλοτριωμένες εκτάσεις του κάμπου ογκώδης αποθήκες και πρόχειρες κατασκευές που είχαν ως στόχο να αυξήσουν το τελικό ποσό της αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες τους». Έτσι η υπηρεσία της ΔΕΗ ενημέρωσε για τα παραπάνω την πολεοδομία του δήμου Κοζάνης και στην συνέχεια τις εισαγγελικές αρχές της περιοχής.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης μιλώντας στο vetonews ανάφερε ότι, στις συναντήσεις του με τους πολίτες που ζητούσαν λύση στο πρόβλημα των παράνομων κτισμάτων, τους εξήγησε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι «η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την καταβολή των προστίμων η την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων». Τελικά επικράτησε ο λογική και «τα περισσότερα κτίσματα κατεδαφίστηκαν» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.
Το vetonews αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα τραπέζια των συζητήσεων όπου ενεπλάκησαν, τόσο ο δήμαρχος αντιδήμαρχοι όσο και η περιφερειακή αρχή. Οι παρανομούντες αλλά και ορισμένοι υποστηρικτές τους (από την αυτοδιοίκηση) στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν υποστήριξαν, ‘’να αναλάβει η ΔΕΗ την κατεδάφιση των κτισμάτων’’, άλλοι πρότειναν ‘’οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις να παραμείνουν ως έχουν και να αποζημιωθούν σε επόμενη απαλλοτρίωση της ΔΕΗ’’ ενώ κάποιοι ‘’ζήτησαν την ακύρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης’’. Δεν προχώρησε καμία από τις παραπάνω ενέργειες χάριν στην επιμονή της ΔΕΗ αλλά και στην παραπομπή της υπόθεσης στην δικαιοσύνη.vve
Το vetonews είναι σε θέση να γνωρίζει οτι στην βιομηχανία εύκολου χρήματος είχαν εμπλακεί και μικρές εργολαβικές  εταιρίες. Ορισμένοι ιδιοκτήτες της Ακρινής δεν είχαν την οικονομικά δυνατότητα της αγοράς των υλικών για την κατασκευή των αποθηκών ούτε μπορούσα να πληρώσουν εργατικά και γερανούς για να σηκώσουν αποθήκες ύψους 13 μέτρων. Ετσι εμφανίστηκαν ακόμη και μικρές εργοληπτικές εταιρίες που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν στην κατασκευή, με την προϋπόθεση να λάβουν ενα καλό μερίδιο της αποζημίωσης.  
Ο πρόεδρος της Ακρινής Παύλος Πουτογλίδης ανάφερε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που θέλησαν να βγάλουν εύκολα χρήματα με την δημιουργία παράνομων κτισμάτων» αλλά διευκρίνισε ότι, οι πιο πολλοί είναι κτηνοτρόφοι «που εγκαταλείποντας τις προηγούμενες εγκαταστάσεις τους λόγω επέκτασης του ορυχείου έπρεπε κάπου να φτιάξουν καινούργιες για τα ζώα τους». Ζήτησε μάλιστα  «να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι».
 Στελέχη της ΔΕΗ  επισήμαναν ότι όλα τα παραπάνω αφορούν μια μειοψηφία πολιτών που προσπαθεί ακόμη και με εξόφθαλμες παράνομες ενέργειες να αυξήσει το ύψος της αποζημίωσης των χωραφιών τους.
Από τα 7.000 στρέμματα της απαλλοτρίωσής  ΟΝΠ10, τα 5.135 αφορούν την Ακρινή, τα 275 τον Αγ. Δημήτριο, τα 266 τον Κλείτο, τα 409 τον Τετράλοφο, τα 179 την Οινόη τα 141 την Πτελιά και τα 16 την Γαλάνη.  
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της επιχείρησης αξιοποιώντας το δυσκίνητο του κρατικού χαρακτήρα της. Να υπενθυμίσουμε το 2010 την περίπτωση του ορυχείου της Μαυροπηγής όπου ένας ιδιοκτήτης με ισχυρή νομική υποστήριξη, αξιοποιώντας τα παράθυρα του νόμου, και τις αδυναμίες της γραφειοκρατίας της επιχείρησης, αντί του ποσού των 200.000 € που προβλεπόταν ως αποζημίωση για χωράφι 20 στρεμμάτων, ζητούσε ως συμβιβασμό 1,5 εκ € προκειμένου να συναινέσει στην απαλλοτρίωση του χωραφιού. Η ΔΕΗ  δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και τελικά η υπόθεση κρίθηκε στα δικαστήρια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν ακόμη και υπηρεσιακά της στελέχη που εμφανίζονταν σε τηλεοράσεις και ασκώντας της κριτική, την καλούσαν να «συμβιβαστεί»!, δηλαδή να καταβάλλει τα χρήματα. Δεν είναι μαύρο χιούμορ εαν αποκαλύψουμε οτι οι παραπάνω σήμερα υπηρετούν σε τοπικές διευθυντικές θέσεις του ΛΚΔΜ. 
Τις πραγματικές λεπτομέρειες  της υπόθεσης, αποκαλύψαμε τότε με δημοσίευμα μας σε ρεπορτάζ του vetonews (Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 ) ενώ την υπόθεση απασχόλησε και ο πολιτικός λόγος των ενδιαφερομένων στην  προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές περιφερειάρχη στην Δυτική Μακεδονία. 
vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: