DEH

DEH

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Έρευνα για καταχρηστικές συμπεριφορές στην αγορά ρεύματος.Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έρευνα για καταχρηστικές συμπεριφορές στην αγορά ρεύματος
Κρίσιμες για την πορεία της αγοράς ηλεκτρισμού χαρακτηρίζονται οι θερινές δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν εύθραυστες ισορροπίες και ο κλάδος βρίσκεται ακόμη σε φάση μετασχηματισμού. Και μπορεί ακόμη οι δημοπρασίες να μην έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, εντούτοις εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να εκδηλωθούν εκ νέου συμπεριφορές χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες αρχές ως πιθανά καταχρηστικές. 
Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές;  Σε προηγούμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο η ενέργεια που αγοράζεται από εταιρείες προμήθειας να κατευθύνεται για λόγους κερδοσκοπίας προς εξαγωγές. Στο παρελθόν η ρυθμιστική αρχή είχε επιχειρήσει να θέσει πλαφόν, απόφαση που όμως κρίθηκε ότι αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. 
Ωστόσο ο στόχος των δημοπρασιών είναι να αποκτηθεί από τρίτους προμηθευτές πρόσβαση στο φθηνό καλάθι παραγωγής της ΔΕΗ (λιγνίτες και υδροηλεκτρικά) προκειμένου να ανοίξει η αγορά προμήθειας και όχι να κερδοσκοπήσουν κάποιοι traders. Καθώς λοιπόν εκτιμάται ότι το φαινόμενο να εξάγονται κατ᾽ εξακολούθηση ποσότητες ρεύματος που προορίζονται για την ελληνική αγορά, η ρυθμιστική αρχή έχει ξεκινήσει την προκαταρκτική διερεύνηση πιθανά καταχρηστικών συμπεριφορών από συμμετέχοντες στις δημοπρασίες.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα έχουν αποσταλεί επιστολές σε εταιρείες που αγόρασαν ενέργεια μέσω των ΝΟΜΕ, προκειμένου να παράσχουν τα αναλυτικά στοιχεία για το πως αξιοποίησαν την ενέργεια που αγόρασαν αλλά και για τη στρατηγική που ακολούθησαν αγοράζοντας ποσότητες σημαντικά πάνω από την κατανάλωση του πελατολογίου τους. Για τις εταιρείες αυτές υπάρχει η υπόνοια ότι κατεύθυναν μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που απέκτησαν προς το εξωτερικό.
Παράλληλα όμως με τη διερεύνηση των συμπεριφορών σε προηγούμενες δημοπρασίες, η ΡΑΕ, αναφέρουν πληροφορίες, θα παρακολουθήσει στενά και τη μεθαυριανή δημοπρασία, η οποία θυμίζουμε θα αφορά σε ποσότητα 400 MW/h που θα δημοπρατηθούν με τιμή εκκίνησης 36,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή σχεδόν 4 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης στην προηγούμενη δημοπρασια, η οποία κατέληξε σε τιμές που ξεπέρασαν τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Η εκτίναξη των τιμών, όταν δεν προέρχεται από τη ζήτηση της εγχώριας προμήθειας, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει τις τιμές, περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να καρπωθούν οι καταναλωτές τα οφέλη των ΝΟΜΕ. Και αυτό γιατί οι υψηλές τιμές ψαλιδίζουν τα περιθώρια για πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια σε χαμηλότερες τιμές. 
Αντίθετα για τους traders, που θα κατευθύνουν τις ποσότητες προς το εξωτερικό, το κίνητρο είναι ισχυρό ακόμη και με μεγαλύτερη τιμή αγοράς στις δημοπρασίες, με δεδομένο ότι σε περιφερειακές αγορές, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι πολύ υψηλότερη και άρα τα περιθώρια κέρδους ακόμη πιο ισχυρά. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη κινείται ανοδικά προσφέροντας επιπλέον κίνητρα στους traders. 
Κάποιες από τις πληροφορίες που θα πρέπει να ελέγξει η έρευνα του Ρυθμιστή, πάντως, αφορά σε εταιρείες προμήθειας, η οποίες αγοράσαν στις δημοπρασίες σε προκαθορισμένες τιμές, συγκεκριμένες ποσότητες που δε δικαιολογούνταν από το προφίλ του πελατολογίου τους ή από την εμπορική τους πολιτική, για λογαριασμό τρίτων εμπόρων ρεύματος. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: