DEH

DEH

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Εμμένει στη συνεργασία ΑΔΜΗΕ με EuroAsia για την διασύνδεση της Κρήτης, η Κομισιόν - Πιέσεις να τα ξαναβρούν

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την πιθανή ενίσχυση των κινεζικών συμφερόντων στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και μάλιστα σε υποδομές δικτύων που θεωρούνται στρατηγικές. όπως η διασύνδεση της Κρήτης
Να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης όπως έχει σχεδιαστεί, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος αλλά και τα εγκεκριμένα κονδύλια και η μελλοντική χρηματοδότησή του, είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά το αδιέξοδο που έχει επέλθει με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ΑΔΜΗΕ - EuroAsia Interconnector.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για μια συναινετική λύση. 
Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με τη λύση της απευθείας ανάθεσης του έργου ως αυτόνομου, αποσυνδεδεμένου δηλαδή από το ενιαίο σχέδιο διασύνδεσης των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου ούτε με τη λύση της προκήρυξης διαγωνισμού για την αναζήτηση επενδυτών.
Και αυτό γιατί πρόκειται για δυνατότητες που δίνει μεν το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το γεγονός δε ότι δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο καθιστά την εφαρμογή τους πολύπλοκη και ιδιαίτερα χρονοβόρα. 
Η απευθείας ανάθεση της διασύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ κινδυνεύει να αποκλείσει το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ θα χαθούν και τα εγκεκριμένα κονδύλια ύψους 14 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση των τεχνικών μελετών του έργου.
Ανησυχία για τις κινεζικές βλέψεις 
Πίσω από τις βασικές αυτές θέσεις της Επιτροπής στην ουσία κρύβεται η ανησυχία της για την ενίσχυση των κινεζικών συμφερόντων στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και μάλιστα σε υποδομές των δικτύων που θεωρούνται στρατηγικές όπως η διασύνδεση της Κρήτης.  
Είναι γνωστό ότι το τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας περιέχει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους για την είσοδο εταιριών από τρίτες χώρες σε υποδομές ενεργειακών δικτύων των χωρών - μελών και βάσει αυτού η Κομισιόν μπλόκαρε τον πλειοψηφικό έλεγχο του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar.

Αντίθετα έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο της State Grid στον ΑΔΜΗΕ γιατί αυτή περιορίζεται στο 24%, όπως επίσης και το 2012 ενέκρινε την εξαγορά του 21,35%  της πορτογαλικής ΕDP από την China Three Gorges αν και σήμερα προβληματίζεται με τη διεκδίκηση πλειοψηφικού πακέτου στην EDP από την κινεζική εταιρία.
Αντίστοιχα προβληματίζεται και με την ενδεχόμενη ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα και με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στις Βρυξέλλες την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης. 
Θα ανέμεναν μια πιο άτεγκτη στάση του ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι το 51% της εταιρίας ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο και η Ελλάδα έχει προτείνει την ένταξη της διασύνδεσης της Κρήτης στη λίστα με τα συγχρηματοδοτούμενα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: