DEH

DEH

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Παναγιωτάκης: Οι ΑΠΕ αποτελούν την νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ - Δεκαπενταπλασιασμός της ισχύος ΑΠΕ μέσα στην επόμενη 15ετία

Την σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, καθώς και τον στρατηγικό και επενδυτικό προσανατολισμό της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., Μανόλης Παναγιωτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αγιυά Χανίων, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, με την παρουσία εκπροσώπων από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
«Ξεκινάμε να επενδύουμε στη μετάβαση μας στο νέο εθνικό και καθαρό μας καύσιμο. Το στρατηγικό μας σχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη δεκαπενταετία θα δεκαπενταπλασιάσουμε την ισχύ μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ…», σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ στο σύντομο χαιρετισμό του.
Κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στην πορεία που ακολουθήθηκε στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο οι ΑΠΕ να αποτελούν το καύσιμο του μέλλοντος και να κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή, υπογράμμισε πως η ανάπτυξη του νησιού είναι στενά συνδεδεμένη με την λειτουργία των θερμικών σταθμών, διαχρονικά. «Αν έχουμε ανάπτυξη σήμερα, οφείλεται ακριβώς σε αυτούς τους σταθμούς», ανέφερε σχετικά.
Σε ευθυγράμμιση με το «γράμμα» της εξέλιξης και της τεχνολογικής ανάπτυξης, η ΔΕΗ προχωράει στην υποκατάσταση αυτών με φιλικότερες προς το περιβάλλον, μορφές ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ, με αξιοποίηση της αποθήκευσης ενέργειας και εφαρμόζοντας ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, όπως ανέφερε ο ίδιος. Όμως, τόνισε πως η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν αρκεί για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού και για την εξασφάλιση ασφάλειας εφοδιασμού και ενεργειακής ισορροπίας. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο πουθενά στον κόσμο. «Δεν γίνεται να έχει μόνο εισαγόμενη ενέργεια».
Κατά συνέπεια, υπογράμμισε πως η Κρήτη θα πρέπει πάντοτε να διαθέτει δική της παραγωγή σε ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που στη αρχή θα συμβαίνει μέσω των θερμικών σταθμών που λειτουργούν σήμερα και στην πορεία θα έχουμε την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Να σημειώσουμε, ακόμη, πως στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου παρευρέθηκε και ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ο οποίος με την σειρά του τόνισε μεταξύ άλλων τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ στο νησί, σημειώνοντας, δε, πως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δοθεί και στο κομμάτι της εξοικονόμησης, καθώς η εξοικονόμηση αποτελεί μια μορφή παραγωγής ενέργειας, όπως προσδιορίζουν και τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο εκθεσιακός χώρος αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθουν οι νέοι άνθρωποι «την αλήθεια και όχι διάφορα που κυκλοφορούν τερατώδη ψέματα, που αφορούν την αιολική και κυρίως τη φωτοβολταϊκή ενέργεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: