DEH

DEH

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Μητσοτάκης: Ενεργειακά εκτεθειμένη η Κρήτη χωρίς την διασύνδεση - "Εργοστάσιο" ΑΠΕ μπορεί να γίνει το νησί

Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακης
Μπορεί να υπαρχουν διαβεβαιώσεις για θετικές εξελίξεις, όμως υπαρχει αναμφίβολα ένας προβληματισμός σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για το μεγάλο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης.
Μάλιστα στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, η μεγάλη διασύνδεση, είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για την
Κρήτη αλλά και για την ευστάθεια και για το μέλλον του συστήματος διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για λόγους τους οποίους γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα.
«Οι τελευταίες εξελίξεις πράγματι ήταν δυσάρεστες. Έχω ζητήσει από τους συμβούλους μου και από τους αρμόδιους τομεάρχες να μου προτείνουν λύσεις και επιλογές για το πώς θα αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Λύσεις είναι δύο κατά πώς φαίνεται, είτε ο ΑΔΜΗΕ να κατασκευάσει ο ίδιος το έργο είτε το έργο να γίνει ως έργο με μορφή ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα πρέπει να εξετάσουμε και τις δύο επιλογές, σημείωσε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό πάντως που δεν είναι επιλογή είναι να μην γίνει το έργο αυτό. Διότι με αυτό τον τρόπο η Κρήτη θα παραμείνει ενεργειακά εκτεθειμένη και εξαρτημένη από παλιές μονάδες οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να αποσυρθούν και χωρίς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν πρόκειται να μειωθεί και το κόστος των ΥΚΩ για όλα τα τιμολόγια τα οποία βαραίνουν σήμερα τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά δεν μπορεί και η Κρήτη να εκμεταλλευτεί το πολύ μεγάλο και σε εν πολλοίς αναξιοποίητο ακόμα δυναμικό το οποίο διαθέτει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν η Κρήτη γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτό δεν θα καλύψει μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά προφανώς θα συμβάλλει και στην εξαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέσα από το μεγάλο καλώδιο. Άρα είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, δεν είμαι έτοιμος και δεν θέλω αυτή τη στιγμή να επιρρίψω ευθύνες στο τι έχει γίνει, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να βάλουμε κάτω τις επιλογές και να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: