DEH

DEH

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Η πρώτη παγκοσμίως 3D τοπογραφική και γεωλογική αποτύπωση ορυχείου – Παρουσιάστηκε από στελέχη του ΛΚΔΜ σε διεθνές συνέδριο

Μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη αποτύπωση των πρανών ορυχείου της ΔΕΗ παρουσιάστηκε από στελέχη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας,  στο διεθνές συνέδριο Geomapplica 2018, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο στις 27 Ιουνίου 2018.
Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως 3D τοπογραφική και γεωλογική αποτύπωση των πρανών ορυχείου, η οποία πραγματοποιήθηκε, πλήρως αυτοματοποιημένα στο πεδίο, με τη χρήση drone και κάμερας στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ, η οποία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Σύρου από τον Υποτομεάρχη Μεταλλευτικών Ερευνών του Νοτίου Πεδίου, Γεωλόγο Νέστορα Κολοβό και τον Υποτομεάρχη του Ορυχείου Αμυνταίου, Τοπογράφο Μηχανικό, Ιωάννη Καρνάρη.
Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο κ. Νέστορας Κολοβός ανέφερε ότι «μέχρι τώρα βγαίναμε στο ορυχείο, περπατούσαμε και η δουλειά γινόταν χειρωνακτικά. Ήταν μονοδιάστατη, αντιμετώπιζε προβλήματα προσβασιμότητας, περιείχε κινδύνους, δεν είχε μεγάλη ακρίβεια, είχε κόστος, χρειαζόταν 2-3 άτομα και απαιτούσε χρόνο περισσότερο από 15 ημέρες.» Τώρα πλέον, πρόσθεσε, «η αποτύπωση των πρανών του ορυχείου γίνεται εύκολα με την πτήση drone και κάμερας, πλήρως αυτοματοποιημένα στο πεδίο, χωρίς επικινδυνότητα, με μεγάλη ακρίβεια, μικρό κόστος και σε ελάχιστο χρόνο μιας ημέρας.» Υπογράμμισε μάλιστα ότι «με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται υψηλής ακρίβειας αποτύπωση του έργου, βελτιστοποίηση της εξόρυξης και διαχείρισης της ποιότητας των κοιτασμάτων, βελτιώνεται η επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, διευκολύνονται οι εργασίες των ορυχείων και εξασφαλίζονται χρόνος και χρήμα.»
Ο κ. Κολοβός έκανε μνεία στην «εξαιρετική συνεργασία» που είχε «με τον φίλο και συνάδελφο Γιάννη Καρνάρη» με τον οποίο παρουσίασαν την εν λόγω μέθοδο στο διεθνές συνέδριο της Σύρου και δήλωσε ότι σύντομα θα παρουσιάσουν την μέθοδο αυτή στα ορυχεία της ΔΕΗ, καθώς επίσης στο επόμενο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εκτός από την αποτύπωση των ορυχείων, η μέθοδος αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλά άλλα τεχνικά έργα και επιστημονικά πεδία », υπογράμμισε ο κ. Κολοβός και δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καρνάρης είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινίσεις και συνεργασίες.
(e-ptolemeos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: