DEH

DEH

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Seven Energy: Ερχόμαστε στην Ελλάδα για να μείνουμε.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/a0/a090ae673c8648cda41af150799911d4.jpgΗ εταιρεία Seven Energy από την Τσεχία αποτέλεσε την έκπληξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ, όταν περιλήφθηκε στη λίστα με τους έξι ενδιαφερόμενους της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί αρχές Οκτωβρίου. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο η εταιρεία που συμμετείχε στην αντίστοιχη αποεπένδυση αγοράζοντας λιγνιτικά πάγια από την αντίστοιχη ΔΕΗ της Τσεχίας, CEZ, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις της, έχει πάρει πολύ ζεστά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και εμφανίζεται εξαιρετικά δραστήρια. Το capital.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πηγές της Seven Energy που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Κοιτάμε διάφορα assets στην Ευρώπη και διαθέτουμε budget 1 δισ. ευρώ. Αναζητούμε ευκαιρίες στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και κυρίως στο λιγνίτη, ήταν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα για το πως προέκυψε η συμμετοχή της Seven Energy στο διαγωνισμό της ΔΕΗ.
Στο ερώτημα ποιο είναι το budget συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο ποσό. "Σίγουρα έχουμε τα χρήματα για την αξία της συναλλαγής, σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να δούμε πως θα διαμορφωθεί ο διαγωνισμός", ανέφερε η πηγή κοντά στην τσεχική εταιρεία.
Πάντως ήδη εδώ και αρκετές ημέρες η Seven Energy, όπως και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, έχει αποκτήσει πρόσβαση στο virtual data room και εξετάζει τα δεδομένα από όλες τις απόψεις (περιβαλλοντικά, συντήρηση, ευκαιρίες βελτίωσης απόδοσης). Εξετάζουμε τα δεδομένα και σύντομα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τα κόστη.
Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη συμμετοχή μας στη διαγωνιστική διαδικασία και θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες για να υποβάλουμε την βέλτιστη προσφορά, σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αποκαλύπτοντας ότι ήδη οργανώνεται η τεχνική ομάδα.
Βεβαίως ήδη οι εκπρόσωποι της Seven Energy που διαχειρίζεται 2 ορυχεία και ένα εργοστάσιο ισχύος 800MW στην Τσεχία, έχουν ήδη πληροφορηθεί για τις αντιδράσεις και τα ενδεχόμενα προβλήματα της διαδικασίας. Τι απαντούν; "Ως Seven Energy λειτουργούμε με διαφάνεια και επιδιώκουμε να είμαστε εταίροι και συνεργάτες όχι μόνο με το υπουργείο, τη ΔΕΗ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θέτει τους κανόνες αλλά και με τους εργαζόμενους και το συνδικάτο. Φροντίζουμε τους εργαζόμενούς μας και έχουμε καλή σχέση με αυτούς στην Τσεχία, είναι κάτι που θέλουμε να έχουμε και εδώ. Πιστεύουμε ότι εάν έχεις χαρούμενους εργαζόμενους θα έχεις και καλύτερη εταιρεία. Θέλουμε λοιπόν να συναντηθούμε μαζί τους να τους πούμε για τα σχέδιά μας, το ότι σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη λειτουργία των μονάδων και να μείνουν μαζί μας για πολλά χρόνια".
Η επόμενη ερώτηση αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλον επενδυτή που συμμετέχει στο διαγωνισμό. "Εξετάζουμε διάφορες επιλογές και είχαμε κάποιες συζητήσεις αλλά τίποτα δεν έχει καταλήξει σε κανένα μέτωπο” ήταν η απάντηση.
Από τα πρώτα δεδομένα πάντως η εικόνα που έχει αποκομίσει η εταιρεία είναι ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης  και επενδύσεων που θα ενισχύσουν την απόδοση των μονάδων και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής των μονάδων που πωλεί η ΔΕΗ. Σήμερα το κόστος της κιλοβατώρας στην Τσεχία είναι περίπου 30 ευρώ, συναρτάται ωστόσο και με την θερμική απόδοση του λιγνίτη που είναι μεγαλύτερη εκεί.
Εφόσον πάντως η προσφορά της Τσεχικής εταιρείας γίνει αποδεκτή, τότε μια από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν θα είναι να αναζητηθούν πιθανοί αγοραστές της ενέργειας. Ενδιαφερόμαστε να βρούμε αγοραστές με τους οποίους θα υπογράψουμε συμφωνίες πώλησης ενέργειας (Power Purchase Agreements, PPAs) όπως η βιομηχανία. Βλέπουμε συνέργειες σε αυτό το κομμάτι για τη μείωση του κόστους ενέργειας, λένε οι πηγές της Seven Energy.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τις δύο εταιρείες. "Εξετάζουμε τα δεδομένα, θα δούμε τις λεπτομέρειες, όμως από την εικόνα που έχουμε αποκομίσει βλέπουμε πιθανές συνέργειες".
Καταλήγοντας, το μήνυμα που θέλουν να στείλουν προς την αγορά και τους υπόλοιπους εταίρους, οι εκπρόσωποι της Seven Energy είναι ότι η εταιρεία από την Τσεχία επιδιώκει να αποκτήσει μια μακροπρόθεσμη παρουσία στην Ελληνική αγορά. Δεν ερχόμαστε ως ευκαιριακοί αλλά ως θεσμικοί επενδυτές, η Ελλάδα είναι μια χώρα ενδιαφέροντος και εκτιμούμε ότι έχουμε να προσθέσουμε αξία και εμπειρία στην αγορά, όπως το κάναμε και στην Τσεχία όπου συμμετείχαμε σε αντίστοιχη διαδικασία αποεπένδυσης της CEZ. Είμαστε παίκτης που κατανοεί την αγορά ηλεκτρισμού και τα λιγνιτικά asset και επιδιώκουμε να γίνουμε μακροπρόθεσμοι εταίροι στην ελληνική αγορά.
 
capital.gr        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: