DEH

DEH

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Τι έδειξε το market test για τις προθέσεις και τις ανησυχίες των “15” – Το άγνωστο κρυφό ατού για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και τη Μελίτη

Καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία το market test, πλέον η διαδικασία της αποεπένδυσης των λιγνιτών της ΔΕΗ εισέρχεται στην επίπονη φάση της προετοιμασίας του διαγωνισμού. Ωστοσο το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: πόσοι από τους 15 συμμετέχοντες που δήλωσαν καταρχήν θετικοί για τις μονάδες της ΔΕΗ, θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.
Αν και οριστική απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να έχουμε νωρίτερα από τον Ιούνιο όταν και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, εντούτοις μια πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις των επενδυτών δίνουν οι απαντήσεις αλλά και η εν γένει στάση των συμμετεχόντων στο market test.
Εδώ λοιπόν έχουμε δύο βασικά ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους επενδυτές και δείχνουν ότι κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μπουν στην αγορά του λιγνίτη μέσω του διαγωνισμού.
Πέρα από τα τεχνικά και αδειοδοτικά θέματα, τα οποία η αγορά προεξοφλεί ότι θα επιλυθούν προκειμένου να έχει επιτυχία η αποεπένδυση, τα δύο βασικά νούμερα για τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον οι επενδυτές είναι: πρώτον τι περιθώρια κέρδους εμφανίζουν οι μονάδες λιγνίτη και δεύτερον ποιο είναι το ρίσκο της αγοράς για αυτά τα περιθώρια κέρδους.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι τα δύο προς πώληση εργοστάσια της Μεγαλόπολης και της Μελίτης εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα: για παράδειγμα παρά τα σκαμπανεβάσματα και την εποχική εκτίναξη του κόστους (κυρίως για τη Μελίτη το χειμώνα) το μέσο μεταβλητό κόστος παραγωγής των δύο εργοστασίων κυμαίνεται στα 37 έως 39 ευρω η μεγαβατώρα όταν τα άλλα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ κυμαίνονται στα 52 έως 58 ευρώ η μεγαβατώρα.
Βεβαίως στο συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τα νούμερα αυτά ενδέχεται να μην λένε όλη την αλήθεια για  τα κόστη των μονάδων. Άλλωστε είναι σαφές ότι στο τελευταίο τρίμηνο ένας από τους βασικούς πονοκεφάλους της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα είναι η βελτίωση του ισολογισμού.
Εκτός όμως από τα κόστη και τα περιθώρια κέρδους των μονάδων, ακόμη και οι συμμετέχοντες που δήλωσαν θετικοί στο ενδεχόμενο να αποκτήσουν λιγνίτες της ΔΕΗ, έθεσαν επί τάπητος ένα ακόμη πιο κρίσιμο ζήτημα: το θέμα του ρίσκου της αγοράς, της διαμόρφωσης των τιμών της χονδρεμπορικής και των πιθανών στρεβλώσεων. Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες και να πειστούν οι συμμετέχοντες ότι στην επόμενη ημέρα της αγοράς δε θα συνεχιστούν οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα.
https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: