DEH

DEH

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Τα «δώρα- άδωρα» της ΔΕΗ – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



Το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για τους κατοίκους των ενεργειακών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλούπολης, είναι προς ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής την ερχόμενη εβδομάδα. Μια δίκαια παροχή που έπρεπε να διεκδικήσουμε & κατακτήσουμε προ πολλού και την οποία πέτυχε σήμερα η Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά ο περιφερειάρχης (τα του Καίσαρος τω Καίσαρι) Θόδωρος Καρυπίδης.


 Η ΔΕΗ η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας, φρόντισε μέχρι τώρα εκτός από την ηλεκτρική επάρκεια, να τροφοδοτήσει και το πλέον απομεμακρυσμένο χωριό της πατρίδας μας, με το αγαθό της Η/Ε. Πέραν αυτού όμως δίνει σήμερα και σημαντικές παροχές:-Έκπτωση 15% στους συνεπείς πελάτες και εξετάζει μεγαλύτερη έκπτωση για να κρατήσει τους καλοπληρωτές  -Έκπτωση 34% για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος, με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. -Έκπτωση που φτάνει το 70% για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. – Έκπτωση σε πολύτεκνους, ανάπηρους κ.α. 

Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, το μερίδιο προμηθευτή της ΔΕΗ αντί να μειώνεται με τον λεγόμενο ανταγωνισμό, αυξάνεται. Η ΔΕΗ προμηθεύει το 84% στα φορτία της λιανικής κατανάλωσης, με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους παρόχους να μοιράζουν 16%! 

Όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις όμως να προστεθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ όσες μειώσεις-διευκολύνσεις κι αν εφαρμόσουν ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης, το Δ.Σ. της επιχείρησης, το Υπ. Ενέργειας, η λανθασμένη άποψη για τους υπέρογκους λογαριασμούς  δεν διορθώνεται αν δεν απαλλαγούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ από όλες τις άλλες άσχετες με το ρεύμα επιβαρύνσεις. Η έκπτωση είναι πάντα μικρότερηόταν την αφαιρείς από το διπλάσιο ποσό. 

Αν λ.χ ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι συνολικά 200 ΕΥΡΩ και για τη ΔΕΗ (για το ρεύμα) πληρώνεις τα 100 ΕΥΡΩ (τα άλλα 100 ΕΥΡΩ αφορούν δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.), η έκπτωση 15% της εμπρόθεσμης πληρωμής δηλ. 15 ΕΥΡΩ στα 200 ΕΥΡΩ είναι η μισή αξία, ενώ στα 100 ΕΥΡΩ τα 15 έχουν διπλάσια αξία!  Άλλο να πληρώνεις στα 200 ΕΥΡΩ 185 κι άλλο στα 100 μόνο 85 ΕΥΡΩ. 

Πόσο μάλλον σε μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης του ρεύματος! Η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση είναι πλέον σε θέση να βοηθήσει αποτελεσματικά και πολύπλευρα την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Μπορούν κάλλιστα τα Δημοτικά Τέλη να αποστέλλονται στους δημότες με τους λογαριασμούς του Νερού ή ξέχωρα και εφ’ όσον δεν εισπράττονται, οι οφειλές να μεταβιβάζονται στην Εφορία για τα περαιτέρω ….  Τα τιμολόγια της ΔΕΗ πρέπει να πάψουν να είναι ο κακός χωροφύλακας της κάθε οφειλής (πλην ρεύματος) του πολίτη.  Αφήστε τη ΔΕΗ να ανασάνει! 

Η Διοίκηση της ΔΕΗ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, θα πρέπει να θέσουν εκ νέου και ανυποχώρητα το αίτημα του διαχωρισμού και το ξεφόρτωμα των άλλων εισπράξεων υπέρ τρίτων. Σημ.: Δυστυχώς η ΔΕΗ από μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας περνάει στα «νύχια» των δανειστών-τοκογλύφων μας και των ιδιωτών. 

Το 34% που σήμερα κατέχει το Υπ. Οικονομικών, περνά στο υπερταμείο, ενώ το 17% του ΤΑΙΠΕΔ πάει για πώληση. Η επένδυση των Ελλήνων για έξι και πλέον δεκαετίες γίνεται καπνός στα φουγάρα, οξυγόνο των αετονύχηδων….
Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: