DEH

DEH

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Φτηνό ρεύμα από την 1η Φεβρουαρίου σε 580 χιλιάδες νοικοκυριά – Ποιοι δικαιούνται το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Φτηνό ρεύμα από την 1η Φεβρουαρίου σε 580 χιλιάδες νοικοκυριά – Ποιοι δικαιούνται το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο
Όσοι από τους σημερινούς δικαιούχους του ΚΟΤ δεν συμπληρώνουν τα νέα κριτήρια που έχουν τεθεί, θα «κόβονται» αυτόματα από το καινούργιο σύστημα εκπτώσεων που αγγίζουν το 70%    
Σε ισχύ τίθεται από την προσεχή Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος, μέσω του οποίου θα χορηγείται έκπτωση έως και 70% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε  πολίτες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.  
Για την υπαγωγή στο νέο σύστημα επιβάλλεται η υποβολή αιτήσεων. Αυτή θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2018, και θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι τις 30 Απριλίου, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο καινούργιο ΚΟΤ.
Στο κοινωνικό τιμολόγιο εντάσσονται πλέον όσοι πήραν κοινωνικό μέρισμα, ενώ οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισόδημα Αλληλεγγύης θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση.
Οι κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ παραμένουν δύο, αλλά ορίζονται πολύ αυστηρότερα και διευρυμένα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού αλλά και την περιουσιακή κατάσταση όλων των ατόμων που κατοικούν σε αυτό.
Στην πρώτη κατηγορία, στην οποία παρέχεται γενναία έκπτωση έως 70%, εντάσσονται όσοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (π.χ. ακίνητη περιουσία νοικοκυριού με παιδιά όχι πάνω από 150.000 ευρώ, ύψος εισοδήματος έως 3.000 ευρώ για πολυμελή νοικοκυριά).
Στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία παρέχεται έκπτωση γύρω στο 35%, εντάσσονται όσοι πληρούν τα κριτήρια που ορίστηκαν για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος (ήτοι αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού έως 180.000, συνολικό ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος).

Εκτός νέου ΚΟΤ πολλοί παλαιοί δικαιούχοι

Με άλλα λόγια, όσοι από τους σημερινούς δικαιούχους του ΚΟΤ υπερβαίνουν τα παραπάνω κριτήρια, «κόβονται» αυτόματα από το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή χάνουν τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Κατ’ επέκταση θα δουν μέσα στο 2018 αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.
Επί ενός συνόλου σήμερα περίπου 680.000 δικαιούχων του ΚΟΤ, υπολογίζεται ότι εκτός του ευνοϊκού οικιακού τιμολογίου θα βρεθούν κοντά στους 100.000 καταναλωτές.
Από εκεί και μετά το νέο ΚΟΤ θα ισχύει ως έχει.
Σίγουρα οι περισσότερο ωφελημένοι είναι οι σημερινοί (200.000) όσο και οι αυριανοί δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».
Σε αυτούς το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 7,5 σεντς /κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου αναφοράς που ισχύει για την πλειοψηφία της αγοράς (γύρω στα 13 σεντς /κιλοβατώρα).
Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 5 λεπτά / κιλοβατώρα.
Παράλληλα θα απαλλάσσονται  και από τις χρεώσεις χρήσης δικτύου και διανομής.
Στο σύνολο του τιμολογίου προκύπτει σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ενέργειας έκπτωση κοντά στο 70%.
Αυτή είναι και η μια από τις δύο κατηγορίες του νέου ΚΟΤ.
Η δεύτερη αφορά όσους πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος.
Σ’ αυτή την κατηγορία, το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 4,5 σεντς / κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού πάντα σκέλους του τιμολογίου αναφοράς (δηλαδή επί των 13 σεντς /κιλοβατώρα).
Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 8,5 λεπτά / κιλοβατώρα.
Εδώ η έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου διαμορφώνεται στο 35%.


πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: