DEH

DEH

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η ΔΕΗ και η... βιομηχανία των μνημονίων συνεργασίας

Η ΔΕΗ και η... βιομηχανία των μνημονίων συνεργασίας
Άλλο ένα μνημόνιο συνεργασίας με εταιρία πρόσθεσε στη συλλογή της η ΔΕΗ, στην απόπειρά της να δραστηριοποιηθεί σε εναλλακτικούς επιχειρηματικούς τομείς πέραν της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, τα έφτασε στα 10! Το τελευταίο, το οποίο έλαβε και τη στήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ με σχετική δήλωση του γραφείου Τύπου, αφορούσε τη διερεύνηση της συνεργασίας με τη θυγατρική της General Electric Power, General Electric Power Services Business, για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης, μίσθωσης, εκπαίδευσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης αεριοστροβίλων καθώς και άλλου εξοπλισμού σταθμών παραγωγής ρεύματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πριν την General Electric, η εταιρεία τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε άλλα δύο μνημόνια συνεργασίας με σχεδόν το ίδιο αντικείμενο.
Συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου του 2017 ανακοινώθηκε το MoU με την ΕΑΒ. Σκοπός του ήταν οι δύο εταιρίες «να εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα και βιωσιμότητα ανάπτυξης δραστηριοτήτων στον τομέα της εξειδικευμένης συντήρησης αεριοστροβίλων και εν γένει συντήρησης εξοπλισμού μονάδων ηλεκτροπαραγωγής καθώς και βοηθητικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας Μονάδων diesel».
Παρεμφερές ήταν και το περιεχόμενο άλλου MoU, που η ΔEΗ σύναψε πάλι στις 25 Οκτωβρίου με την Archirodon Group NV. Το πενταετούς διάρκειας μνημόνιο προβλέπει για τις δύο εταιρίες «να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας τους στην κατασκευή Ενεργειακών Έργων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή».
Εκτός από αυτά τα τρία που σχετίζονται μεταξύ τους, το πρώτο πρώτο που είχε συνάψει η διοίκηση της ΔEΗ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016 με τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου στις μονάδες της εταιρίας ηλεκτρισμού στα νησιά αλλά και για την πώληση πακέτων προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου. Έως σήμερα δεν έχει βγάλει καρπούς... αυτή η συνεργασία.
Το πλέον σημαντικό MoU ήταν εκείνο με την κινεζική CMEC για το «project Μελίτη», που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, με τη γνωστή κατάληξη...
Ακολούθησαν κι άλλα, πέρυσι. Όπως με την επίσης κινεζική SHENHUA και τον όμιλο Κοπελούζου, για την αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο δεν αποκλείεται να το δούμε κάποια στιγμή να υλοποιείται... αλλά και με την China Development Bank.
Τη σκυτάλη... πήραν η Forthnet και η πολωνική Solaris Bus & Coach S.A. πριν από περίπου τρεις μήνες...
Η ΔEΗ από παραγωγή μνημονίων συνεργασίας πάει πολύ καλά. Το θέμα είναι εάν και πότε θα αποκτήσουν κάποια από όλα... «σάρκα και οστά».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: