DEH

DEH

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Στη Βουλή η τροπολογία για τον έλεγχο των εξαγωγών από ΝΟΜΕ

Σήμερα τελικώς κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τον έλεγχο των εξαγωγών ηλεκτρισμού που προέρχεται από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας. 
Η τροπολογία θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. 
Στόχος του μέτρου είναι να εξασφαλιστεί ότι μία ικανή ποσότητα του ηλεκτρισμού από τις δημοπρασίες θα διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά, ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκαν τα ΝΟΜΕ, όμως τα μέχρι σήμερα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έδειξαν ότι δεν πέτυχε τον σκοπό του, καθώς σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τις δημοπρασίες διατέθηκε σε εξαγωγές. 
Προηγούμενη απόπειρα να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα όρια  όσον αφορά την κατανομή του προϊόντος των ΝΟΜΕ σε εξαγωγές και σε πωλήσεις στην εσωτερική αγορά συνάντησαν την αντίθεση των δανειστών. 
Μετά από διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και κυρίως της Κομισιόν, διαμορφώθηκε η τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. 
Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι η τροπολογία δεν θα περιλαμβάνει ποσοστά ή όρια, θα θέτει όμως κάποιους φραγμούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι προμηθευτές ηλεκτρισμού που έχουν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες δημοπρασίες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση φορτίου για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην επόμενη δημοπρασία, να πιστοποιούν δηλαδή ότι έχουν κάποιους πελάτες στην εσωτερική αγορά. Η υποβολή business plan από τους “παλαιούς προμηθευτές” θα είναι προαιρετική σε αυτό το στάδιο. Για τους νέους παίκτες όμως, τις εταιρίες δηλαδή που για πρώτη φορά συμμετέχουν στη δημοπρασία, θα είναι υποχρεωτική η κατάθεση business plan, απ’ όπου θα προκύπτει πώς σκοπεύουν να διαθέσουν την ηλεκτρική ενέργεια, τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των ΝΟΜΕ.  

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: