DEH

DEH

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Καταναλωτές, ενέργεια και οι λογαριασμοί (του Αλβέρτου Μαϊση)

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε στην εφημερίδα Καθημερινή ο κ. Αλβερτος Μαϊσης, Πρώην Δ/ντής στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού.
 
Κύριε διευθυντά
Οι αποφάσεις για την αγορά ηλεκτρισμού, όπως έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και θα υλοποιηθούν από κυβέρνηση, ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ δημιουργούν πολλά ερωτήματα.
Κατ’ αρχάς η ΔΕΗ έχει αναλάβει την υποχρέωση και πωλεί φτηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή (πρόγραμμα ΝΟΜΕ) στους εναλλακτικούς προμηθευτές (ιδιώτες). Είναι διατυπωμένο σε μνημόνια και νόμους ότι οι ιδιώτες προμηθευτές αγοράζουν τη φτηνή αυτή ενέργεια και συμπληρώνουν από την αγορά, ώστε να δημιουργήσουν ένα μείγμα οικονομικό και ν’ ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ για να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Οπως έγιναν οι δημοπρασίες αυτές τελικά ωφελήθηκαν οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας (Η.Ε.), που δεν έχουν πελάτες στο εσωτερικό, και μεταπωλούσαν την ενέργεια στο εξωτερικό αποκομίζοντας κέρδη! Προφανώς οι επιχειρηματίες καλά έκαναν, αφού το πλαίσιο που είχαν εκπονήσει ΛΑΓΗΕ και ΡΑΕ δεν τους υποχρέωνε να κάνουν κάτι διαφορετικό. Μετά ένα χρόνο που η ΔΕΗ αναγκαζόταν με τον τρόπο αυτό να χαρίζει λεφτά από το υστέρημά της, ανακάλυψαν το πρόβλημα και προσπάθησαν να το διορθώσουν. Είπαν ότι η Ε.Ε. αντιδρούσε και κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση και με πρόσφατο νόμο οι προμηθευτές, που συμμετέχουν στις δημοπρασίες, υποχρεούνται να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο και κάτι τέτοια τρελά αντί καθαρά να υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν την ενέργεια αυτή για την πελατεία τους. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Ε.Ε. ευνοεί την κερδοσκοπία των εμπόρων και αν πράγματι είναι έτσι, έπρεπε να είχε καταγγελθεί. Μήπως οι διαπραγματευτές μας δεν γνωρίζουν καλά το θέμα; Γιατί η ΡΑΕ που έχει στο παρελθόν (2014) ασχοληθεί διεξοδικά και μετά δημόσια διαβούλευση καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα, δεν τα εφάρμοσε; Την εμπόδισαν; Είναι δυνατόν να σπαταλώνται πόροι του ελληνικού λαού (ΔΕΗ) και να χαρίζονται στους μεταπράτες χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται; Είναι σε δημόσια διαβούλευση πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών που ενσωματώνει την υποχρέωση υποβολής επιχειρησιακού σχεδίου, χωρίς όμως να προβλέπεται κάποιος έλεγχος και ποινές για τους παραβάτες. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί γίνονται όλα αυτά.
Η πώληση λιγνιτικών μονάδων επιβλήθηκε με απόφαση των οργάνων της Ε.Ε. διότι οι ιδιώτες δεν είχαν πρόσβαση στη φτηνή αυτή παραγωγή και ο καταναλωτής δεν μπορούσε να ωφεληθεί από τον ανταγωνισμό. Επειδή τα πάντα γίνονται για το «καλό» του καταναλωτή αποφασίστηκε να πωληθούν λιγνιτικές μονάδες που ν’ αντιπροσωπεύουν το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ομως μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες η τιμή του Φ.Α. έπεσε και πλέον η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα, πόσο μάλλον που οι μονάδες είναι παλιές και θέλουν επενδύσεις. Οι επενδυτές, ντόπιοι και ξένοι, προτιμούν τα υδροηλεκτρικά και πιέζουν τους δανειστές να επιβάλουν στη ΔΕΗ να πουλήσει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Πολύ καλή δουλειά, έργα που έχουν στοιχίσει τεράστια ποσά ν’ αγοραστούν πάμφθηνα. Ετσι θα ωφεληθεί ο καταναλωτής! Φοβούμαι ότι η πώληση υδροηλεκτρικών θα επιβληθεί και λόγω της αδυναμίας να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην κατανάλωση στο 50% το 2020.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε το μέτρο αυτό (υπουργός Σκουρλέτης) πιθανώς χωρίς να έχει γίνει λεπτομερής μελέτη για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου αυτού ή και των επιπτώσεων σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας. Για πολλούς λόγους ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, οπότε, προκειμένου πάντα να ωφεληθεί ο καταναλωτής (!!!), θα ζητηθεί να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή πώληση υδροηλεκτρικών. Δεν ήξερα ότι η κερδοσκοπία των εμπόρων Η.Ε. ωφελεί τον καταναλωτή!
Με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και αυτά που έρχονται η μεν ΔΕΗ θα υποστεί φοβερή ζημία και οι επενδυτές θα έχουν κάνει χρυσές δουλειές. Ο καταναλωτής μάλλον θα δει τους λογαριασμούς πιο φουσκωμένους, αφού η ΔΕΗ θα έχει σαφώς μειωμένη δυνατότητα παρέμβασης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ, μη ούσα κερδοσκοπικός οργανισμός, φροντίζει να παραμένουν χαμηλά τα τιμολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: