DEH

DEH

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΗ: Μέχρι το 2020 θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ

ΔΕΗ: Μέχρι το 2020 θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ

Της Μαριάννας Τζάννε  

Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα που υπολογίζεται να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη δύση του λιγνίτη, χτίζοντας ισχυρές βάσεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας.  Η θυγατρική της δημόσιας Επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται αποφασισμένη να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις ΑΠΕ, που την έφερε στην τελευταία θέση από πλευράς μεριδίου σε σχέση με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, επενδύοντας κατά μέσο όρο μέχρι το 2020, 1 εκατομμύριο περίπου ευρώ ανά μεγαβάτ.
Η ΔΕΗΑΝ ετοιμάζεται να επεκταθεί σε νέα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως στον τομέα των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο μερίδιο στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο που θα αποκτήσει θα έχουν τα υδροηλεκτρικά, η βιομάζα αλλά και η γεωθερμία, αξιοποιώντας το δικαίωμα έρευνας γεωθερμικών πεδίων υψηλών θερμοκρασιών σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Νίσυρο, Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος) και στα Μέθανα. Η αρχή προγραμματίζεται να γίνει με την Λέσβο με τον σχετικό διαγωνισμό ερευνητικών γεωτρήσεων να σχεδιάζεται για αρχές Φεβρουαρίου.
Όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, κ. Ηλίας Μοναχολιάς, αυτά τα δικαιώματα είναι αποκλειστικά και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. Για αυτό και η εταιρεία θα προχωρήσει σε έρευνες και εκμετάλλευση και ακολούθως με στρατηγικό εταίρο, στον οποίο θα εκχωρήσει το 51% της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συσταθεί,  θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από γεωθερμία. Το σημαντικό πλεονέκτημα των  μονάδων αυτών είναι ότι αποτελούν σταθμούς βάσης, δηλαδή λειτουργούν όλο το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο εν αντιθέσει με τις άλλες ΑΠΕ που έχουν περιορισμούς.
Στο ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί το μεγάλο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ ο κ. Μοναχολιάς απαντά ότι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτές αλλά και με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων αξιοποιώντας τα θετικό μομέντουμ που υπάρχει στην αγορά για τις ΑΠΕ αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα  της εταιρείας. Στο τραπέζι υπάρχουν προς συζήτηση και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης όπως η έκδοση ομολόγου, ακόμη και εισαγωγή μετοχών σε  χρηματιστήριο. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σημειώνει ότι ο τομέας της πράσινης ενέργειας εμφανίζει μεγάλες αποδόσεις, συγκεντρώνοντας σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. «Η ενέργεια και οι ΑΠΕ είναι τομείς που οι ξένοι θέλουν να επενδύσουν. Τους τελευταίους μήνες και μετά το  τέλος της β΄ αξιολόγησης υπάρχει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από γερμανικά funds, αμερικανούς, κινέζους αλλά και νοτιοκορεάτες».  
Η διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ που βρίσκεται στο τιμόνι της, τον τελευταίο χρόνο υποστηρίζει ότι ένας άλλος δρόμος για να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα επενδυτικά σχέδια είναι να αποκτήσει άδειες τρίτων. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τρεις ανάλογες περιπτώσεις και αν προχωρήσει το σχέδιο, τότε θα πάμε για έργα συνολικής ισχύος  1.400 ΜW, από  τα οποία η ΔΕΗΑΝ θα έχει το 50%», αναφέρει ο κ. Μοναχολιάς.
Όπως σημειώνει, η ανάπτυξη της ΔΕΗ σε έργα ΑΠΕ θα προχωρήσει μέσα από συνεργασίες και κοινές επιχειρήσεις με ιδιώτες, κάτι που θα δούμε εκτός από την γεωθερμία και για την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών και στα σχέδια για εκμετάλλευση της βιομάζας με την κατασκευή μεγάλης μονάδας ισχύος 25 μεγαβάτ. Στον τομέα αυτό η ΔΕΗΑΝ έχει  απευθύνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρείες, ώστε μετά τη διαγωνιστική διαδικασία και μέχρι τον Ιούνιο να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας για να είναι έτοιμη μέχρι  το Φθινόπωρο του 2019. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με ντόπιους παραγωγούς στην περιοχή της Φλώρινας (αγροτικούς και δασικούς συνεταιρισμούς, ιδιώτες προμηθευτές κλπ) για την προμήθεια της πρώτης ύλης ενώ υπάρχει μεγάλη στήριξη του πρότζεκτ από την περιφέρεια και το δήμο. Όπως σημειώνεται, η εταιρεία χρειάζεται να τρέξει με μεγάλο βηματισμό ώστε η νέα μονάδα να μπορεί να αντικαταστήσει τον ΑΗΣ του Αμύνταιου εφόσον χρειαστεί να κλείσει για να αναβαθμιστεί, χωρίς να επηρεαστεί η τηλεθέρμανση της περιοχής.
 
«Έγκλημα η απουσία επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά»
 
Η ΔΕΗ ξεκίνησε να αναπτύσσει τον τομέα των φωτοβολταϊκών από την δεκαετία του ’80 και λίγο αργότερα άρχισε να επενδύει και στα αιολικά στα νησιά. Ωστόσο η πορεία της και το δυναμικό που διαθέτει (π.χ 1.2 MW στα φωτοβολταϊκά), δείχνουν ότι οι  Ανανεώσιμες Πηγές δεν ήταν ποτέ στον κεντρικό πυρήνα των στρατηγικών επιλογών της. «Αυτό που έγινε με τα φωτοβολταϊκά και την ΔΕΗ ήταν έγκλημα. Να αποκτήσει  ο κάθε ιδιώτης άδειες και η εταιρεία να μείνει εκτός αγοράς» επισημαίνει ο κ. Μοναχολιάς, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν την ΔΕΗ στις ΑΠΕ, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος στους ιδιώτες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνει την περίπτωση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη δυναμικότητας 200 MW, το οποίο ενώ είχε ενταχθεί στις διαδικασίες του fast track, απεντάχθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτό όπως υπογραμμίζει είναι ώρα να αλλάξει.
«Αν θέλουμε να κρατήσουμε το λιγνίτη σε ένα ποσοστό 20%  έως 25% τα επόμενα χρόνια, να μην εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και τα πυρηνικά, η λύση δεν είναι άλλη από τις ΑΠΕ. Οφείλουμε για το καλό του ομίλου να αναπτύξουμε τον τομέα της πράσινης ενέργειας και να βγούμε ανταγωνιστικά στην αγορά».  Στον άξονα αυτό η ΔΕΗΑΝ έχει υπογράψει συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την δημιουργία ή αντικατάσταση 18  έργων (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά) σε νησιά και το ηπειρωτικό σύστημα ισχύος 90 MW και ύψους 114 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ως το 2020. Στα νέα έργα Αιολικών που θα τρέξουν από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες περιλαμβάνονται ένα  πάρκο 30 MW στο Μουζάκι της Καρδίτσας που θα αναπτυχθεί είτε ως δημόσιο είτε σε συνεργασία με ιδιώτες, 4,5 MW στην Τήνο και 10 MW στην Κεφαλονιά
Παράλληλα, η ΔΕΗΑΝ σκοπεύει να αναβιώσει το σχέδιο για την άδεια φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 50 MW στην Μεγαλόπολη, που πέρασε από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια.. Συνολικά το επενδυτικό πλάνο για τα φωτοβολταϊκά περιλαμβάνει πάνω από 200 MW συνολικού ύψους επένδυσης 160-180 εκ. ευρώ. Στα επενδυτικά σχέδια για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων εντάσσονται και οι αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Αλβανίας, του Κοσσόβου και της Ουκρανίας σε συνεταιρισμό με ντόπιους επιχειρηματίες.

ΠΗΓΗ http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/energeia/345312-dei-mexri-to-2020-tha-ependisei-700-ekat-eiro-se-ape

Δεν υπάρχουν σχόλια: