DEH

DEH

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ – με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας - του ταμείου

Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, το συνδικαλιστικό νόμο, τα εργασιακά θέματαΘα ενσωματωθούν, εξήγησε ο υπουργός, στο ΙΚΑ, το ΕΤΕΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
 
Οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα αποτελέσουν το βασικό όχημα για την οριστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Βρούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, για επανεξέταση με συναίνεση του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ απέκλεισε αλλαγές στα εργασιακά τονίζοντας ότι απομένουν «οριακές και μόνο βελτιώσεις».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή, ο υπουργός αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό νόμο και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές του. Πρόσθεσε, όμως, ότι «η υπερτριακονταετής εμπειρία εφαρμογής του έχει αναδείξει την αναγκαιότητα εξορθολογισμού επιμέρους σημείων και στρεβλώσεων που είτε δεν συμβαδίζουν με τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας είτε έχουν υποστεί καταστρατηγήσεις και καταχρηστική εφαρμογή, ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Σε ό,τι αφορά την επανεξέτασή του ζήτησε προσοχή, ωριμότητα και κυρίως συναινέσεις.
Παράλληλα, απέκλεισε αλλαγές στα εργασιακά τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη πραγματοποιήσει ή και δρομολογήσει μια σειρά από καλά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που καθιερώνουν κανόνες και θεσμούς, σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Αναγνώρισε, δε, ότι έχει διαμορφωθεί ένα ευέλικτο, απλό και λειτουργικό πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και εκτίμησε ότι απομένουν «οριακές και μόνο βελτιώσεις».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξουν ενοποιήσεις ταμείων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «όχι μόνο θα υπάρξουν αλλά και θα αποτελέσουν το βασικό όχημα για την οριστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού».
Η διοικητική ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, οριζόντιο και κάθετο. Σε οριζόντιο επίπεδο θα ενοποιηθούν όλες οι κομβικές διαχειριστικές λειτουργίες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων σε ενιαίες και ισχυρές διοικητικές οντότητες. Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο υπουργός ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα ταμεία - συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση – καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων.
Ακόμη, θα υποστηριχθεί η διαλειτουργικότητα και λειτουργική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών, ενώ ενιαίος θα είναι και ο μηχανισμός ελέγχου της εισφοροδιαφυγής μέσω της διεύρυνσης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.
Σε ό,τι αφορά την απονομή συντάξεων όπως έκανε γνωστό η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων θα βασιστεί στην ολοκλήρωση της ψηφιακής καταγραφής του συνολικού ασφαλιστικού ιστορικού των εργαζομένων, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».
Η αρχική στελέχωσή του θα γίνει από το υφιστάμενο προσωπικό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η έκδοση και απονομή των συντάξεων – ύστερα από μια απλή ηλεκτρονική αίτηση των ενδιαφερομένων – θα είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών.
Όπως εξήγησε, σε κάθετο επίπεδο, θα υπάρξει διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ – με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας - του ταμείου επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ.
Θα ενσωματωθούν, εξήγησε ο υπουργός, στο ΙΚΑ, το ΕΤΕΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Επίσης, στο ΝΑΤ θα ενταχθούν τα δύο ταμεία πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων και των αξιωματικών.  
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως υπάρχει ετοιμότητα για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών έως και μία μονάδα εντός του 2015, «εάν, όπως επίσης πιστεύουμε, επιβεβαιωθεί η θετική επίδραση του μέτρου στην ταμειακή ισορροπία των ταμείων».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως επιβεβλημένο το διαχωρισμό των συνεπών εργοδοτών και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», δηλαδή των εργοδοτών με αποδεδειγμένη και συνεχή συμμόρφωση στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
Το «Λευκό Μητρώο» θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, στοχεύοντας στη βελτίωση της γενικότερης συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: