DEH

DEH

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μείωση της ζήτησης ρεύματος κατά 5%

Μείωση της ζήτησης ρεύματος κατά 5%
Της Μανταλένας Πίου www.imerisia.gr

Μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού της τάξης του 5% για το διάστημα 2014-2016 σε σχέση με τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 2012 προβλέπει ο Λειτουργός της Αγοράς στο τελευταίο δελτίο του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Η πτωτική τάση, που άρχισε το 2009 -με το ξεκίνημα της ύφεσης- μπορεί να επιβραδύνθηκε το 2014, αλλά η κατανάλωση δεν φαίνεται να επιστρέφει σε θετικό πρόσημο.
Η ζήτηση στο διασυνδεδεμένο σύστημα έχει μειωθεί 13% από το 2008 ως σήμερα, με βάση τα στοιχεία του Διαχειριστή, ΑΔΜΗΕ, για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014. Στο ίδιο διάστημα η παραγωγική ισχύς αυξήθηκε σημαντικά, κυρίως λόγω της αθρόας διείσδυσης των ΑΠΕ αλλά και της λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου, που «ωρίμασαν» κατασκευαστικά στα χρόνια της κρίσης.
Αψηφώντας τον βασικό νόμο της οικονομίας, που λέει ότι όταν η προσφορά αυξάνεται και υποχωρεί η ζήτηση τότε οι τιμές μειώνονται, τα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τα ελληνικά νοικοκυριά αυξήθηκαν 60% μεταξύ 2008 και 2013. Ανάλογη εικόνα, αν και σε μικρότερη ένταση, παρουσιάζουν οι χώρες της Ε.Ε. ακόμα και η Γερμανία.
Μείωση της ζήτησης ρεύματος κατά 5%
H ζήτηση στην Ε.Ε. είναι στάσιμη ή πτωτική -χωρίς πρόβλεψη για ανάκαμψη- ενώ η ραγδαία ανάπτυξη των επιδοτούμενων ΑΠΕ έχει επιφέρει θεαματικές ανακατατάξεις στην παραγωγή.
Το αποτέλεσμα, πέρα από την επιβάρυνση των καταναλωτών και τη φυγή βιομηχανιών προς τρίτες χώρες, είναι να κλυδωνίζονται πολλές ηλεκτρικές εταιρείες της Ευρώπης, αντανακλώντας τις αλλαγές στο μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Η E-on, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Γερμανίας, ανακοίνωσε ζημίες για το εννεάμηνο και η δεύτερη, RWE, είδε τα κέρδη της να συρρικνώνονται. Η αξία της σουηδικής Vattenfall μειώθηκε περίπου στα 22 δισ. ευρώ από 44 δισ. ευρώ πριν από λίγα χρόνια.
Η Ε-on έκλεισε μονάδες και η RWE έχασε περίπου το 1/3 των λειτουργικών κερδών της τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 και προσπαθεί να πουλήσει σε Ρώσο μεγιστάνα τη θυγατρική DEA, τη μονάδα πετρελαίου και αερίου του ομίλου, προκειμένου να συγκεντρώσει γύρω στα 5 δισ. ευρώ, για να μειώσει το τεράστιο χρέος της, ύψους 31 δισ. ευρώ.
Η σουηδική Vattenfall, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Σκανδιναβίας, αποφάσισε να πουλήσει μονάδες λιθάνθρακα στη Γερμανία με στόχο να αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ, μετά από λειτουργικές ζημίες 2,010 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο.
Αποτελέσματα
Η ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα για το 9μηνο στις 27 Νοεμβρίου. Η εταιρεία καταφέρνει και διατηρεί θετικό πρόσημο στα αποτελέσματά της, όμως έχει ανείσπρακτους λογαριασμούς ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, ορισμένα όμως έχουν κοινό παρανομαστή και ομοιότητες με την ελληνική αγορά: Οι τιμές χονδρικής έχουν καταρρεύσει, οι μονάδες άνθρακα αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα του κόστους ρύπων, οι μονάδες αερίου υπολειτουργούν ή κλείνουν. Η Ε-on ζητεί επίμονα από το Βερολίνο να εισάγει θεσμούς, όπως η αγορά ισχύος ( σύστημα παρεμφερές με τα «ελληνικά» ΑΔΙ) προκειμένου να αποζημιώνονται οι συμβατικές μονάδες που δεν λειτουργούν λόγω των ΑΠΕ για την ισχύ που πρέπει να δίνουν μόλις πάψει να φυσά ή το βράδυ όταν «σβήνουν» τα φωτοβολταϊκά.
Οι συνθήκες τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσουν να είναι πιεστικές, εκτιμούν οι αναλυτές, προσθέτοντας και το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν για τις εταιρείες οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, τις περισσότερες φορές με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.
  • Αύξηση εκτός λογικής...
    Αψηφώντας τον βασικό νόμο της οικονομίας, που λέει ότι όταν η προσφορά αυξάνεται και υποχωρεί η ζήτηση τότε οι τιμές μειώνονται, τα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τα ελληνικά νοικοκυριά αυξήθηκαν 60% μεταξύ 2008 και 2013.
  • Πρόβλημα σε όλη την Ε.Ε.
    H ζήτηση στην Ε.Ε. είναι στάσιμη ή πτωτική -χωρίς πρόβλεψη για ανάκαμψη- ενώ η ραγδαία ανάπτυξη των επιδοτούμενων ΑΠΕ έχει επιφέρει θεαματικές ανακατατάξεις στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα, πέρα από την επιβάρυνση των καταναλωτών και τη φυγή βιομηχανιών προς τρίτες χώρες, είναι να κλυδωνίζονται πολλές ηλεκτρικές εταιρείες της Ευρώπης
  • «Ασφυξία» πενταετίας
    Οι συνθήκες τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσουν να είναι πιεστικές, εκτιμούν οι αναλυτές, προσθέτοντας και το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργούν για τις εταιρείες οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, τις περισσότερες φορές με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: