DEH

DEH

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Και 3η παράταση στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ - Ούτε το 2015 θα δούμε τους έξυπνους μετρητές ρεύματος

Από παράταση σε παράταση οδεύει ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης συνολικά 200.000 έξυπνων μετρητών σε κατοικίες και καταστήματα, με στελέχη της αγοράς να θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολη την εμφάνιση των πρώτων τέτοιων συσκευών μέσα στο 2015.
Η αρχική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είχε οριστεί στις 22 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ενστάσεις και προσφυγές ενδιαφερομένων επενδυτών μετατέθηκε για τις 3 Νοεμβρίου, εν συνεχεία για το τέλος του 2014, και προ
ημερών για τις 30 Ιανουαρίου 2015 κατόπιν νέοτερων αιτημάτων από εταιρείες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αιτία για τις συνεχείς μεταθέσεις της οριστικής ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών είναι το γεγονός ότι ουδείς κατασκευαστής δεν πληροί στο 100% τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, έτσι όπως περιγράφονται στην προκήρυξη.
Σαν αποτέλεσμα, ο ΔΕΔΔΗΕ εκδίδει συνεχώς συμπληρώματα (σσ: 2 μέχρι τώρα) για τις νέες προδιαγραφές του διαγωνισμού με βάση τις παρατηρήσεις των εταιρειών, εκείνες υποβάλλουν ξανά τα σχόλιά τους, αυτός αναγκάζεται να εκδώσει νέα συμπληρώματα, κ.ο.κ. Δεδομένου δε, ότι η νέα παράταση ανακοινώθηκε χωρίς να συνοδεύεται από το σχετικό συμπλήρωμα, στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν μόλις αυτό εκδοθεί, οι εταιρείες να ζητήσουν νέες διευκρινήσεις, και η ημερομηνία προσφορών να μετατεθεί για μετά τις 30/1/2015.
Καλό 2016…
Σαν αποτέλεσμα των συνεχών παρατάσεων διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος η εγκατάσταση των πρώτων έξυπνων μετρητών στην αγορά να μετατεθεί για το 2016. Διότι αν προσφορές υποβληθούν στις 30 Ιανουαρίου, (δικαιολογητικά, τεχνικές και οικονομικές), υπολογίζεται ότι το ποιοί προκρίνονται στην επόμενη φάση, θα ανακοινωθεί το Μάρτιο.
Αμέσως μετά, οι εταιρείες θα εγκαταστήσουν δείγματα των μετρτητών τους στα εργαστήρια του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου αυτός να κάνει δοκιμές για να πιστοποιήσει τη συμβατότητά τους. Υπολογίζεται ότι αυτό δεν θα έχει γίνει πριν το Μάιο. Τότε λοιπόν, όσοι από τους επενδυτές περάσουν με επιτυχία τις τεχνικές δοκιμές, θα κληθούν να ανοίξουν τις οικονομικές τους προσφορές.
Δεδομένου των ενστάσεων που υπάρχουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, οπότε και η φθηνότερη εταιρεία θα ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου. Αλλοι δύο-τρεις μήνες θα περάσουν μέχρι και την τελική υπογραφή της σύμβασης (έγκριση από Ελεγκτικό Συνέδριο, κ.ά), φθάσαμε επομένως στο φθινόπωρο- χειμώνα του 2015.
Σημειωτέον ότι η προκήρυξη ορίζει πως ο ανάδοχος υποχρεούται να εγκαταστήσει μέσα σε 9 μήνες τους πρώτους 10.000 μετρητές, που σημαίνει ότι πρέπει και να κατασκευάσει ένα data center με τον απαραίτητο εξοπλισμό, το οποίο θα υποδέχεται τα μετρητικά δεδομένα, κ.ο.κ.
Ποιοι ενδιαφέρονται
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για το διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει μεγάλοι όμιλοι όπως οι ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ, Intrakat, ΟΤΕ, και Enelco. Οι παραπάνω θα υποβάλλουν φακέλους χρησιμοποιώντας μετρητές συγκεκριμένων εταιρειών, όπως των Landis +Gyr, Itron, Elgama, κ.ά. Τα σχήματα δεν έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη “κλειδώσει”, παρά βρίσκονται σε συζητήσεις μεταξύ τους.
Το πιλοτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 200.000 έξυπνων μετρητών σε κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά).
Θυμίζουμε ότι το έργο συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον “πιλότο” πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση των 7 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Έχουμε καθυστερήσει
Δεδομένου όμως ότι η κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έχουν αντικαταστήσει το 80% των συμβατικών μετρητών με έξυπνους ψηφιακούς μέχρι το 2018, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές χρεώσεις, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για τον καταναλωτή, οι “έξυπνοι” μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση του με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιείται για την κατανάλωση ρεύματος ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάστημα 24 μηνών.
 
Πηγή energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: