DEH

DEH

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Παρέμβαση της βιομηχανίας: Η πώληση της ΔΕΗ μόνη της δε θα φέρει καλύτερες τιμές Πηγή:www.capital.gr


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας παρακολουθούν από κοντά και οργανωμένα τα τεκταινόμενα στην αγορά του ηλεκτρισμού και η γνώμη τους έχει τη δική της βαρύτητα, καθώς εκπροσωπούν ένα ισχυρό παραγωγικό κομμάτι των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν το όργανο εκπροσώπησης των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας η ΕΒΙΚΕΝ παρενέβη με επιστολή της προς τον αρμόδιο υφυπουργό ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία μαζί με την εν γένει αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού περιλαμβάνεται ως προαπαιτούμενη υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με στόχο την απελευθέρωσης της αγοράς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας των ενεργειακών αγορών.

Από την πλευρά τους πάντως οι βιομηχανικοί καταναλωτές επισημαίνουν ότι από μόνη της η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν αρκεί για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι όσο διατηρείται το σημερινό σύστημα λειτουργίας της αγοράς, γνωστό ως «υποχρεωτικό pool», η λύση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ από μόνη της δε θα οδηγήσει σε δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού.

Όπως τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ το υποχρεωτικό pool, παρέχει εξασφαλισμένη αγορά στους παραγωγούς, τους απαλλάσσει από την ανάγκη να βρουν φυσικούς πελάτες και φυσικά δε δημιουργεί ανταγωνισμό στις τιμές. Η μόνη διαφοροποίηση, όπως επισημαίνεται, που υπάρχει είναι μεταξύ μορφών παραγωγής (λιγνίτης, φυσικό αέριο, νερά, ΑΠΕ). Ταυτόχρονα καθίστανται οικονομικά ασύμφορες και οι εισαγωγές.

Κατά συνέπεια, όπως τονίζει η βιομηχανία μόνο μέσα από την κατάργηση του υποχρεωτικού pool και την άρση των εμποδίων στις εισαγωγές, μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες ανταγωνισμού, με τις συναλλαγές να διεξάγονται αποκλειστικά με διμερή συμβόλαια (διμερείς συμβάσεις) και με τη λειτουργία ενός μηχανισμού εξισορρόπησης: μόνο έτσι θα υποχρεωθούν οι παραγωγοί να βγουν στην αγορά και να ανταγωνιστούν για την προσέλκυση πελατών με γνώμονα την τιμή και τις υπηρεσίες, τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ.

Σημειώνεται ότι τη θέση της ΕΒΙΚΕΝ στηρίζουν και επιστημονικές μελέτες όπως αυτή που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ από τον καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρο, σύμφωνα με την οποία ακόμη και εάν αλλάξει η αγορά και το υποχρεωτικόpool γίνει προαιρετικό, η φθηνή λιγνιτική παραγωγή θα κατευθυνθεί εκ νέου στο pool και δε θα πάει σε διμερή συμβόλαια πχ με τη βιομηχανία ή με προμηθευτές. Αυτό συνέβη και στην Ισπανία όπου εφαρμόστηκε το λεγόμενο προαιρετικό pool. Στα δύο πρώτα χρόνια της αγοράς, κανείς από τους 3 προμηθευτές δεν προσέφερε διμερές συμβόλαιο στη βιομηχανική παραγωγή και μόνο μετά από οργανωμένες πιέσεις κατέστη αυτό εφικτό. Σε άλλες χώρες της ΕΕ ωστόσο τα διμερή συμβόλαια είναι υποχρεωτικά και σε αυτή την περίπτωση και οι λιγνιτικές μονάδες καθώς καλούνται να βρουν πελάτες που θα διασφαλίζουν την απορρόφηση της παραγωγής τους, δηλαδή πελάτες με καλά προφίλ, οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: