DEH

DEH

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Kίνηση «Κοζάνη: Τόπος να ζεις»: Με αφορμή το δελτίο τύπου του Σπάρτακου και τα όσα συνέβησαν σχετικά με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΔΕΗ

Παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος, με την σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης και υπό την πίεση των συνδικαλιστών που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, προχώρησαν εσπευσμένα σε ψήφισμα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα, με ελάχιστα εναπομείναντα στην συνεδρίαση άτομα.
Σε αυτήν την διαδικασία αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε, όχι επειδή είμαστε σύμφωνοι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά διότι, ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια τυπική διαδικασία 10 λεπτών! Όπως αναφέραμε άλλωστε στην συνεδρίαση, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε το θέμα
ολοκληρωμένα, οργανωμένα και ουσιαστικά, οποιαδήποτε στιγμή και όχι μόνο για να ικανοποιήσουμε τον κ. Αδαμίδη και τον κ. Μάστορα, οι οποίοι στο τέλος κατέφυγαν και σε λεκτικές απειλές προς τους δημοτικούς συμβούλους που αποχώρησαν! Αναμένουμε πολύ σύντομα και εντός του μηνός να έρθει ολοκληρωμένα το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο!
Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν εξαντλείται σε ένα στείρο ΟΧΙ. Επαναλαμβάνουμε πως είμαστε παγίως αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα έναντι πινακίου φακής. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι το κεντρικό αίτημα της Κοζάνης δεν είναι μόνο η βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αλλά η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ του ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. Ο στόχος αυτός βέβαια συμπεριλαμβάνει ως ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ και μια ισχυρή ΔΕΗ, αλλά όχι σε βάρος των υποχρεώσεων της Επιχείρησης προς την περιοχή ( σχέδιο για την μεταλιγντικη περίοδο, προσδιορισμός εξωτερικού κόστους, φόρος στερεών καυσίμων, τριπλασιασμός Τ.Π.Α., επαναπόδοση και αποκατάσταση εδαφών, μετεγκαταστάσεις, ρύθμιση του ιδιοκτησιακού της λίμνης Πολυφύτου κ.λ.π) Θα πρέπει να συζητήσουμε για το αν θα διεκδικήσουμε επιτέλους τα αυτονόητα, αλλά και για το πώς θα απαγκιστρωθεί η περιοχή από το μη βιώσιμο πλέον λιγντικό μοντέλο. Τέτοιας ουσιαστικής σημασίας ζητήματα δεν εξαντλούνται σε πρόχειρες συζητήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα , ούτε με ψηφίσματα, των οποίων ο απόηχος δεν καταφέρνει να ξεπεράσει ούτε τα όρια της περιοχής της Κοζάνης.
Με διαδικασίες σαν αυτή που ακολουθήθηκε προχθές, αποφεύγεται η συζήτηση γύρω απο τις ευθύνες ορισμένων για την σημερινή πορεία της Δ.Ε.Η και την κατάσταση της περιοχής. Το πολιτικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο (Δήμαρχοι, πρώην Νομάρχες, αρχι-συνδικαλιστές κ.λ.π.), το οποίο πάνω σε ένα λιγνιτοκεντρικό μοντέλο έστησε ολόκληρες καριέρες, φέρει βαριές ευθύνες για όσα βιώνει σήμερα η περιοχή μας. Αν ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων η περιοχή μείνει εκτεθειμένη και αν οι κύριοι αυτοί διαθέτουν στοιχειώδη ευθιξία οφείλουν τουλάχιστον να αναλάβουν τις ευθύνες τους!
Τέλος, σχετικά με την αναφορά που έγινε στο Δ.Τ. του Σπάρτακου, πως πιθανόν οι θέσεις μας να είναι ταυτισμένες με αυτές της τρι-κομματικής κυβέρνησης μόνο γέλιο μπορούν να μας προκαλούν, διότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Ας αφήσουν κατά μέρος, τις πονηρές ρητορικές έντεχνης ακροβασίας και ας αποφασίσουν πότε είναι και πότε δεν είναι συνοδοιπόροι των κυβερνητικών κομμάτων.
Δημοτική Κίνηση
‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’

Δεν υπάρχουν σχόλια: