DEH

DEH

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Πόσο θα πουληθεί μια εταιρεία με ζημιές;

Σε ένα επί ζημία μονοπώλιο έχει μετατραπεί η ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστές της «σφάζονται» για τα επιδόματα, και η μετοχή της κατρακυλά κάθε ημέρα και πιο κάτω.
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 βρίσκει την εταιρεία να γράφει ζημιές 1,4 εκ. ευρώ, εκπλήσσοντας ακόμη και τους αναλυτές που ανέμεναν κέρδη, με συνέπεια η μετοχή της να κλείσει χθες στα... 1,44 ευρώ (-7,69%), που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίησή της είναι μόλις 334 εκ. ευρώ!
Τις πταιει για όλ' αυτά ; Καύσιμα, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, χρέη του Δημοσίου, σταυροειδείς επιδοτήσεις στα τιμολόγια και άλλες ανεπίλυτες στρεβλώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ζημιές ήρθαν για τη ΔΕΗ σ' ένα τρίμηνο όπου οι πωλήσεις της σε ηλεκτρική ενέργεια, μετά από μια πτωτική πορεία 3 ετών, αυξήθηκαν κατά... 17,4% λόγω της αύξησης των τιμολογίων από την αρχή του έτους. Επίσης οι δαπάνες μισθοδοσίας της μειώθηκαν κατά 17,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού 3μήνου.
Κι όμως, η εταιρεία που ευθύνεται για το 71% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και κατέχει το...99,3% της εμπορίας, που ελέγχει τα δικαιώματα παραχώρησης από το Δημόσιο για όλα τα εν λειτουργία λιγνιτορυχεία (με ετήσια παραγωγή 60 εκατ. τόνους λιγνίτη, έστω χαμηλής ποιότητας), έγραψε όπως και το 2011, ζημιές (σσ : οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 62 εκ. ευρώ). Κατά τη διοίκηση οι βασικότερες αιτίες ήταν εξωγενείς παράγοντες όπως οι δαπάνες για καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 80%, σε συνδυασμό με τις επισφαλείς προβλέψεις που αυξήθηκαν κατά 54 εκ. ευρώ λόγω της εκτίναξης των ανεξόφλητων λογαριασμών.
Οι τελευταίοι ανήλθαν σε 763 εκ. ευρώ το Μάρτιο, για να υποχωρήσουν μετά από την αύξηση των αποκοπών, στα 629 εκ. ευρώ τον Απρίλιο. Έτερος παράγοντας που την επιβάρυνε, το γεγονός ότι το α' 3μηνο επιβαρύνθηκε με κεφάλαια κίνησης για να χρηματοδοτήσει τη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 200.000 πελάτες των δύο εναλλακτικών προμηθευτών που ανεστάλη η λειτουργία τους.

Πόσο θα πουληθεί ;

Σήμερα η ΔΕΗ μοιάζει με καράβι που δεν μπορεί να στρίψει για να αποφύγει το παγόβουνο και ακούγεται περισσότερο σαν αστείο η πώλησή της, όταν η κεφαλαιοποίησή της δεν ξεπερνά πλέον τα 334 εκ. ευρώ. Προφανώς η πώληση -αν γίνει- θα πραγματοποιηθεί εκτός του χρηματιστηρίου. Είναι ωστόσο πάγια πρακτική, η τιμή του ταμπλό να λαμβάνεται υπόψη και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση των προσφορών και τον χαρακτηρισμό της συναλλαγής ως επιτυχημένης ή όχι.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι στις αρχές του 2012 η τιμή της μετοχής της βρισκόταν κοντά στα 4 ευρώ. Επίσης πρέπει να πούμε ότι ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής θα δώσει ένα premium, της τάξης του 30%-40%. Τι θα σήμαινε αυτό ; Μια τιμή κοντά στα 6 ευρώ, όταν η μέση τιμή εισαγωγής της το 2001 στο Χ.Α. ήταν 16,41 ευρώ. Δηλαδή 63% κάτω από την τότε τιμή. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: