DEH

DEH

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις για ηλεκτροπαραγωγή


Η επανεμφάνιση του φυσικού αερίου ως η προτιμώμενη πηγή καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και κοινής ωφελείας, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young με τίτλο «Power Transactions and Trends», που αφορά τις συναλλαγές και τις τάσεις στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως. Ο συνδυασμός της οικονομικής αβεβαιότητας, της στενότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και των ανισορροπιών στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, οδήγησε σε μείωση κατά 30% του συνολικού όγκου των συμφωνιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2011 και κατά 16% σε ετήσια βάση των εταιρικών συμφωνιών.
Αναφορικά με τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα ο Βασίλης Καμινάρης, partner της Ernst & Young Ελλάδος, σχολιάζει: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων το προσεχές διάστημα δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί από επενδυτές για όλους τους ενεργειακούς τομείς – ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, δίκτυα διανομής πετρελαίου κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Κατά το πρώτο 3μηνο του 2012, παρουσιάσθηκε μείωση της αξίας συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας, παγκοσμίως, κατά 55% σε ετήσια βάση κυρίως, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών και της αργής ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας. Ομως, η πρόσφατη δραστηριότητα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας αντιστάθηκε στην πτωτική τάση και οδήγησε σε αύξηση της συνολικής αξίας των συμφωνιών στον συγκεκριμένο τομέα, το α΄ 3μηνο του 2012, κατά 20% έναντι του τελευταίου 3μήνου του 2011. Η συνολική αξία των συμφωνιών έφθασε τα 26 δισ. δολ., με την παραγωγή ενέργειας να συνεισφέρει το 63% του συνόλου διεθνώς. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τροποποιημένη προσφορά 10 δισ. δολ. της GDF Suez για το υπολειπόμενο μετοχικό κεφάλαιο της International Power Plc, η οποία έγινε στα τέλη Μαρτίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: