DEH

DEH

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ακριβά πληρώνει η ΔΕΗ τους «ορφανούς» πελάτες των ιδιωτών

Τη διενέργεια διαγωνισμού, με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, για τον ορισμό του αντικειμενικού τιμήματος που πρέπει να λαμβάνει ο προμηθευτής «τελευταίου καταφυγίου» και ο προμηθευτής «καθολικής υπηρεσίας» φέρεται να έχει ζητήσει εγγράφως η ΔΕΗ.
Και τούτο καθώς «εισπράττει» ήδη τις αρνητικές συνέπειες που έχει η διάλυση της αγοράς λιανικής πώλησης ρεύματος μετά την αποβολή των ιδιωτικών εταιρειών Energa, Hellas Power και πρόσφατα REVMA ena και Εναλλακτική Ενεργειακή.
Αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, δεν φαίνεται να έχει ωφέλεια αλλά ζημιά από το γεγονός ότι παρέμεινε ο μοναδικός σχεδόν παίχτης της αγοράς.
Σύμφωνα με στελέχη της, η εξυπηρέτηση των «ορφανών» καταναλωτών δημιουργεί επιβάρυνση στα ταμεία της και γι΄ αυτό ζητάει τον διαγωνισμό για τον καθορισμό της τιμής με την οποία θα τους πουλάει το ρεύμα .
Οι περίπου 250.000 πελάτες των οποίων η εξυπηρέτηση πέρασε στη ΔΕΗ ως
προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου ή προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας, αποτελούν για τη ΔΕΗ μια σημαντική επιβάρυνση. Και τούτο διότι η ίδια έχει πλέον σχεδόν το 100% της κατανάλωσης ενώ οι μονάδες της καλύπτουν περίπου το 67% έως 70% της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να αγοράζει τη διαφορά (το ρεύμα που χρειάζεται για να καλύψει τη ζήτηση) από την Ημερήσια Αγορά Ηλεκτρισμού σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες, συνήθως, από το μέσο κόστος παραγωγής των δικών της μονάδων.
«Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι πολύ υψηλή, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εξυπηρετεί τους πελάτες της με υπέρογκη ζημιά» υποστηρίζει, μιλώντας στο energypress, αρμόδιο στέλεχος της επιχείρησης, όταν δέχεται την παρατήρηση ότι σήμερα η Οριακή Τιμή είναι χαμηλά. Επισημαίνει επίσης ότι, εκτός από την Οριακή Τιμή, η ΔΕΗ επιβαρύνεται με το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους που εισπράττουν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί.
Πέραν του ότι «δουλεύει με ζημιά» η ΔΕΗ έχει ένα επιπλέον πρόβλημα κατά τη διαδικασία εξυπηρέτησης των καταναλωτών που «παρέλαβε» μετά την αποπομπή των ιδιωτικών εταιρειών: Σε συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ρεύμα από τον ΛΑΓΗΕ και να πληρώνει σε σύντομο διάστημα, ενώ η ίδια περιμένει επί μήνες να πληρωθεί από τους λογαριασμούς των πελατών αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει εγγράφως τη διενέργεια διαγωνισμού για τον ορισμό του αντικειμενικού τιμήματος που πρέπει να λαμβάνει ο προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου και ο προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας. Θεωρεί, δε, ότι όταν γίνει ο διαγωνισμός, η τιμή ανά κιλοβατώρα για το ρεύμα που θα παρέχει «υποχρεωτικά» στους συγκεκριμένους πελάτες, θα είναι υψηλότερη από εκείνη που προβλέπουν τα τρέχοντα τιμολόγια.
Από energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: