DEH

DEH

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ρεκόρ όλων των... δημοπρασιών στη σημερινή διαδικασία NOME - Έκλεισε στα 58,64 ευρώ ανά MWh/h η τιμή

Θοδωρής Παναγούλης
 
Με την τιμή ρεκόρ των 58,64 ευρώ ανά MWh/h που είναι η μεγαλύτερη από την εφαρμογή των δημοπρασιών NOME, έκλεισε μετά από αρκετές ώρες η σημερινή διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουαρίου έκλεισε στα 54,04 ευρώ, ενώ το μέχρι σήμερα ρεκόρ ήταν στα 54,74 ευρώ ανά MWh/h.
Η τιμή ξεπέρασε και τις (έτσι κι αλλιώς δυσοίωνες) προβλέψεις του κλάδου. Στη σημερινή δημοπρασία "βγήκαν" 355 MWh/h, ποσότητα που ήταν σαφώς μικρότερη από τις ανάγκες των εναλλακτικών προμηθευτών και δεν επαρκούσε ούτε για την αντικατάσταση των ποσοτήτων από τα προθεσμιακά προϊόντα που λήγουν αυτό το διάστημα. Πόσω μάλλον για την ανάπτυξη πελατολογίου.
Επιπλέον, η Οριακή Τιμή Συστήματος βαίνει αυξανόμενη, ενώ η εναλλακτική λύση των εισαγωγών δεν μπορεί να αποδώσει, αφού οι τιμές στις διεθνείς αγορές είναι επίσης υψηλές. Στον έντονο ανταγωνισμό που εκτόξευσε την τιμή λειτούργησε ακόμα το γεγονός ότι η σημερινή ήταν η τελευταία δημοπρασία που είχε τιμή αφετηρίας στα 36,5 ευρώ. Τον Ιούνιο θα καθοριστεί νέα τιμή, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι κατά πολύ αυξημένη, με κάποιους υπολογισμούς να την φέρνουν στα επίπεδα των 55 ευρώ. Νωρίτερα το energypress έγραφε: (upd: 15:19) Έχει ξεπεραστεί ήδη κάθε προηγούμενη τιμή στη σημερινή δημοπρασία NOME και σημειώνεται πολύ υψηλό ρεκόρ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στα 58,5 ευρώ ανά MWh/h και η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμα. (upd: 14:29)
Έχει ξεπεραστεί ήδη κάθε προηγούμενη τιμή στη σημερινή δημοπρασία NOME. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πάνω από τα 57 ευρώ ανά MWh/h και συγκεκριμένα στα 57,74 ευρώ. (upd: 13:20) Συνεπής με τις... προβλέψεις φαίνεται ότι είναι η σημερινή δημοπρασία NOME, καθώς ήδη η τιμή έχει ξεπεράσει τα 54,04 ευρώ που ήταν η τελική τιμή κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουαρίου.
Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε: Ποσότητα 355 MWh/h πρόκειται να δημοπρατηθεί σήμερα κατά τη δεύτερη δημοπρασία ΝΟΜΕ αυτής της χρονιάς, με τους προμηθευτές να θεωρούν ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλων τους. Επίσης, πρόκειται για την τελευταία δημοπρασία που θα έχει τιμή αφετηρίας στα 36,5 ευρώ, καθώς τον Ιούνιο θα καθοριστεί νέα τιμή, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι κατά πολύ αυξημένη, με κάποιους υπολογισμούς να την φέρνουν στα επίπεδα των 55 ευρώ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε προβλέψεις για έντονο ανταγωνισμό στη σημερινή δημοπρασία και υψηλές τελικές τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές αναμένεται να βρεθούν πάνω από εκείνες της τελευταίας διαδικασίας 54,04 ευρώ και ίσως να δούμε και νέο ρεκόρ τιμής σε σχέση με το προηγούμενο που ήταν στα 54,74 €/MWh.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη σημερινή δημοπρασία είναι 16.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: