DEH

DEH

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Το ξανασκέφτονται στη ΔΕΗ για το κλείσιμο του Αμυνταίου – Ετοιμάζεται νέα εισήγηση προς ΔΣ

Το ξανασκέφτονται στη ΔΕΗ για το κλείσιμο του Αμυνταίου – Ετοιμάζεται νέα εισήγηση προς ΔΣ
Εκτιμάται πως θα παραμείνει ανοιχτή η προοπτική περιβαλλοντικής αναβάθμισης των δύο μονάδων
Λόγοι ουσίας και όχι τακτικής κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι, στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της ΔΕΗ την Παρασκευή (5/4), δεν συμπεριλήφθηκε η εισήγηση για οριστικό κλείσιμο του Αμυνταίου με την ολοκλήρωση των 32.000 ωρών λειτουργίας.
Αυτό σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση η απόσυρση του Αμυνταίου, αφού το θέμα θα «έρθει» στο Δ.Σ. με μία νέα πιο εμπεριστατωμένη εισήγηση, η οποία θα συνεξετάζει δεδομένα που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε διαφορετικό συμπέρασμα.
Έτσι, ο λόγος για τον οποίο δεν τέθηκε επί τάπητος το θέμα στο Δ.Σ. της περασμένης εβδομάδας, ήταν ότι η εισήγηση για το «τέλος» του Αμυνταίου μετά τις 32.000 ώρες κρίθηκε ότι δεν ήταν όσο χρειαζόταν επαρκής, για να ληφθεί απόφαση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Επομένως, αποφασίσθηκε να ετοιμασθεί άμεσα μία νέα εισήγηση, η οποία θα εξετάζει πιο διεξοδικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των δύο μονάδων υπό το ευρύτερο πλαίσιο του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου με το οποίο θα πορευτεί η ΔΕΗ την επόμενη δεκαετία.
Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση τους ίδιους κύκλους της επιχείρησης, η καινούρια εισήγηση είναι πιθανό να «δείξει» σημαντικά επιχειρήματα κατά του κλεισίματος, ώστε τελικά να παραμείνει ανοικτή η προοπτική αναβάθμισης των δύο μονάδων. Πάντως, όπως συμπληρώνουν, η σχετική συζήτηση θα γίνει στο Δ.Σ. το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να οριστικοποιηθεί σύντομα η «τύχη» του ΑΗΣ μετά την ολοκλήρωση των 32.000 ωρών.

Περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων

Υπενθυμίζεται πως η όποια παράταση της «ζωής» των μονάδων πέρα από τον συγκεκριμένο αριθμό ωρών, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση καλύπτουν ένα διάστημα έως τις αρχές περίπου του 2021, περνά από την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους.
Ένα project που εκτιμάται πως κοστίζει περί τα 110 εκατ. ευρώ και για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ τέσσερις εγχώριοι Όμιλοι (Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος και ΙΝΤΡΑΚΑΤ), με δεδομένο πως η επιχείρηση έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να το καλύψει οικονομικά.
Αν και η ΔΕΗ έθετε ως προϋπόθεση για τη δρομολόγηση αυτού του σχεδίου την οριστικοποίηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα την επόμενη δεκαετία, και παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ εκτιμά πως η συμμετοχή του ορυκτού καυσίμου με 17% σημαίνει πως το Αμύνταιο «χωρά» στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030, η διοίκηση της επιχείρησης έχει δείξει να διατηρεί επιφυλάξεις.
Κι αυτό γιατί εκτιμά πως οι ποσότητες ρεύματος που αντιστοιχούν στο 17% στην πραγματικότητα «εξοστρακίζουν» τα δύο εργοστάσια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνταν προβλήματα στη λειτουργία όλου του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση για το Αμύνταιο «αγγίζει» και την αποεπένδυση, αφού η απόσυρση των δύο μονάδων δυνητικά θα αύξανε το μερίδιο της ζήτησης που θα καλούντο να καλύψουν.
Επομένως, θα διεύρυνε τον κύκλο εργασιών τους.

Ακύρωση απαλλοτριώσεων στο Νότιο Πεδίο

Την ίδια στιγμή, στο Δ.Σ. ματαίωσε τα σχέδια για επέκταση του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, με την απαλλοτρίωση έκτασης συνολικού εμβαδού 6,5 χιλιάδων τετρ. μέτρων που είχε αποφασίσει η επιχείρηση.
Την αποκάλυψη έκανε στην ιστοσελίδα του ο Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο αποσύρεται από τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια ένα κοίτασμα 90 -100 εκατ. τόνων λιγνίτη στην περιοχή Ακρινής, Κλείτους, Τετραλόφου, με το οποίο ολοκληρώνεται η εκμετάλλευση του Ορυχείου Νότιου Πεδίου.
Η απαλλοτρίωση είχε αποφασισθεί τον Ιούλιο του 2017, με τη δαπάνη που θα βάραινε τη ΔΕΗ να ήταν προϋπολογισμένη σε 38,5 εκατ. ευρώ.
Η ακύρωση φαίνεται να οφείλεται στην προσαρμογή της λιγνιτικής παραγωγής στη δρομολογημένη συρρίκνωση της «παρουσίας» της στην κάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργειας, όπως εξάλλου περιγράφεται και στο ΕΣΕΚ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής θα έχει δραματικές συνέπειες για την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, συνιστώντας καταστροφική πολιτική για την περιοχή.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα σχέδιο ερήμωσης του τόπου, που θυσιάζεται στο βωμό μεταπρατικών συμφερόντων από τον κ. Τσίπρα.


Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: