DEH

DEH

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Φιλόδοξο Επενδυτικό Άνοιγμα της ΔΕΗ για το 2019 - Στόχος η Έξοδος από την Κρίση

Αποτέλεσμα εικόνας για Φιλόδοξο Επενδυτικό Άνοιγμα της ΔΕΗ για το 2019 - Στόχος η Έξοδος από την Κρίση
Εντυπωσιακό επενδυτικό άνοιγμα ύψους σχεδόν 687 εκατ. ευρώ (686,7 εκατ ευρώ) αναμένεται να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ το τρέχον έτος, 2019, δηλαδή, ποσό κατά πολύ αυξημένο έναντι των σχεδόν 411 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Συνολικά, ο προϋπολογισμός επενδύσεων της Δημόσιας Επιχείρησης, για την πενταετία 2015-2019, αναμένεται να υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποδυθεί σε μια δυναμική προσπάθεια αναπλήρωσης του προβληματικού ενεργητικού της. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ της Επιχείρησης ενέκρινε τους οικονομικούς όρους μιας νέας, πενταετούς διάρκειας, χρηματοδότησης, ύψους 160 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την εφάπαξ αποπληρωμή, άμα τη λήξει του δανείου και με λίαν ανταγωνιστικό επιτόκιο -πληροφορίες το φέρουν στα επίπεδα του σχεδόν 2,4% - σε σύμπραξη με την επιτροπή πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου.
Το δάνειο θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ και αποτελεί την απαρχή μιας σημαντικής συνεργασίας με την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και υποστηρίζει την εκτέλεση ζωτικών επενδυτικών έργων στον κλάδο της ενέργειας, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομία, τους καταναλωτές και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας.
Τέλος, σε μια εκκρεμότητα που αφορά στη Δημόσια Επιχείρηση,  έως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει η ΔΕΗ να έχει διασφαλίσει την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, που είχε συνάψει και το οποίο ωριμάζει στα τέλη Μάιου.  Οι προσπάθειες της διοίκησης να προβούν σε νέα έκδοση ομολόγου εντός του πρώτου τριμήνου του έτους που διανύουμε δεν ευοδώθηκαν, εξαιτίας της άρνησης του ΥΠΕΝ να συνηγορήσει υπέρ της αύξησης των τιμολογίων της Επιχείρησης.
Βέβαια, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, υποστηρίζει πως η αποπληρωμή του ομολόγου είναι πλήρως διασφαλισμένη, καθώς η εταιρεία διαθέτει, μέσω γραμμών χρηματοδότησης, περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμά της.
 
energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: