DEH

DEH

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Παντελής Καραλευθέρης για τη συμφωνία ΔΕΗ– ορυχείου Αχλάδας: “Να μη χαριστούν οι σκανδαλώδεις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη του ορυχείου στη ΔΕΗ”

Ως θετική χαιρετίστηκε από συνδικαλιστικούς κύκλους της ΔΕΗ η συμφωνία της επιχείρησης με τον ιδιοκτήτη του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας για τιμή στα 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία 2020- 2024, που ανακοίνωσε προχθές η ΔΕΗ, καθώς επετεύχθη χαμηλότερο τίμημα για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ειδικότερα ότι η τιμή για την πενταετία 2020- 2024 συμφωνήθηκε στα 16,5 ευρώ ανά τόνο. Η συμφωνία θα αναρτηθεί στο VDR για την ενημέρωση των επενδυτών.
«Με αυτή τη συμφωνία αίρεται μια ακόμη σημαντική εκκρεμότητα στην προοπτική της αποεπένδυσης. Απομένει το θέμα των ΑΔΙ», ανέφερε η ΔΕΗ στη σχετική ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας για την Αχλάδα, υπογραμμίζοντας ότι: «μετά από αυτή την εξέλιξη και η Μελίτη καθίσταται κερδοφόρα – όπως κερδοφόρα είναι ήδη η Μεγαλόπολη- και έτσι δεν απαιτείται risksharing»
Επιτυχία για τη ΔΕΗ χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρη, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια επιτυχία για τη ΔΕΗ το ότι κατάφερε να αποσπάσει χαμηλότερο τίμημα για το λιγνίτη που προμηθεύεται ώστε να γίνει πιο ελκυστικότερη η αποεπένδυση του ΑΗΣ Μελίτης». Σημείωσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ δεν το κατάφερε αυτό τόσα χρόνια «επειδή ο ιδιοκτήτης αποσπούσε εκβιαστικά τραμπούκικες τιμές εκμετάλλευσης. Επί τέλους μπαίνει μια τάξη στη σχέση ορυχείου Αχλάδας και ΔΕΗ. Και επί τέλους φαίνεται ότι θα σταματήσει ο ωμός εκβιασμός προς τη ΔΕΗ.»
Ο κ. Καραλευθέρης δεν αρκέστηκε όμως στο να επικροτήσει τη συμφωνία για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με φθηνότερο λιγνίτη. Διότι, όπως υπογράμμισε, «μπορεί η συμφωνία να θεωρείται επιτυχία για τη ΔΕΗ αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν και οι σκανδαλώδεις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης λιγνιτωρυχείου απέναντι στη ΔΕΗ, οι οποίες υποχρεώσεις πρέπει να υπολογιστούν στην αποεπένδυση (πώληση του ΑΗΣ Μελίτης) για να μην γίνουν δώρο στο νέο ιδιοκτήτη».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: