DEH

DEH

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ρελάνς Παναγιωτάκη με Ρώσους και Ινδούς για το διαγωνισμό των λιγνιτικών

Πυκνές σε επαφές μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα αναμένεται να είναι οι δυο επόμενες εβδομάδες εν όψει και της προθεσμίας της 19ης Απριλίου που έχει θέσει η ΔΕΗ για τη διαμόρφωση των επενδυτικών σχημάτων που θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.  
Εν όψει αυτού, το παιχνίδι «ανοίγει» καθώς πέραν των έξι που εκδήλωσαν επισήμως ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι δυο ακόμη ξένων εταιριών που φαίνεται ότι θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε κάποιο κοινοπρακτικό σχήμα.
Ταυτόχρονα πληροφορίες αναφέρουν ότι  εκδηλώνεται πρωτοβουλία μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας να συμπήξουν μέτωπο διεκδικώντας την εξαγορά του ενός από τα δυο προς πώληση λιγνιτικά πακέτα.
Σύμφωνα με έγκυρες οι εκπρόσωποι δυο εταιριών από τη Ρωσία και την Ινδία έχουν έλθει σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ, εξετάζοντας τις παραμέτρους του διαγωνισμού και τα οικονομικά δεδομένα των μονάδων.
Ειδικά δε ότι αφορά τη ρωσική εταιρία, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με τη ΔΕΗ, αφού όπως είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης οι Ρώσοι τον είχαν προσεγγίσει στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών στις αρχές Μαρτίου.
Το μήνυμα της διοίκησης της ΔΕΗ προς τους ενδιαφερόμενους είναι ότι θα πρέπει να συμμαχήσουν με κάποιον από τους ήδη συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, δηλαδή την εταιρία Μυτιληναίος, τον όμιλο Κοπελούζου που συνεργάζεται ήδη με την κινεζική China Energy, την China Western Power, την Seven Energy, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Το μήνυμα έχει ληφθεί και φαίνεται ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα γίνουν σχετικές επαφές, που επί του παρόντος είναι άγνωστο αν θα καρποφορήσουν.
Όλοι συνομιλούν με όλους
Όμως η κινητικότητα δεν αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στο παιχνίδι αλλά και τους «παλιούς», που συνομιλούν μεταξύ τους.
Για παράδειγμα είναι δεδομένο ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της τσεχικής Seven Energy, οι οποίες άλλωστε είχαν κατέβει από κοινού στον προηγούμενο διαγωνισμό, με τους Τσέχους να ζητούν εμφατικά την υιοθέτηση μηχανισμού επιμερισμού του ρίσκου.
Σε αυτή τη φάση οι Τσέχοι εμφανίζονται αμφίθυμοι για το εάν και πως θα «κατέβουν» στην τελική φάση του διαγωνισμού. 
Αμφιθυμία που σε αρκετά μεγάλο βαθμό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι πλέον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης μηχανισμού επιμερισμού του ρίσκου.
Στην Επικαιροποιημένη Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων και συζητήθηκε στο EuroWorkingGroup αναφέρεται σαφώς ότι «συμφωνήθηκε να μη συμπεριληφθεί μηχανισμός επιμερισμού του κινδύνου στις συμφωνίες αγοραπωλησίας (SPA), αλλά μπορούν να συζητηθούν άλλοι όροι με τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας».
Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνομιλεί με άλλους υποψήφιους αναζητώντας πιθανές συμμαχίες, ενώ στην Αθήνα βρίσκονται και εκπρόσωποι της China Western Power που κάνουν επαφές αναζητώντας συνεργασία για από κοινού κάθοδο στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Συμμαχία βιομηχανικών καταναλωτών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εξάλλου η πρωτοβουλία σύμπηξης μετώπου από ενεργοβόρες βιομηχανίες που συμμετέχουν στο καθεστώς της αντιστάθμισης ρύπων, όπως η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ και άλλες χαρτοβιομηχανίες, αλλά και οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες οι οποίες μπορεί να μην έχουν αντιστάθμιση ωστόσο έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.
Σε ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε φυσικά να συμμετάσχει και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία έχει δηλώσει «παρόν» τόσο στον τρέχοντα όσο και στον προηγούμενο διαγωνισμό.   
Σε ότι αφορά τέλος το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας από την έκθεση της Κομισιόν, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού τοποθετείται στο τέλος Ιουνίου με σύναψη της συμφωνίας και έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης σαφώς ότι η ΔΕΗ μπορεί να ζητήσει νέα αποτίμηση των μονάδων της, «η οποία αυτή τη φορά θα λαμβάνει υπόψη και άλλες πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων στην ΕΕ, καθώς και τις προσφορές που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αποτυχημένης διαδικασίας υποβολής προσφορών».
Η συγκεκριμένη αναφορά φαίνεται ότι θα διευκολύνει πολύ τα πράγματα, αφού ο πήχης που τέθηκε από τον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν 25 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον σύμφωνα με την έκθεση, η ΔΕΗ θα διορίσει εκτιμητή που θα εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με τον δίκαιο χαρακτήρα των προσφορών που ελήφθησαν.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: