Σε δύο, κυρίως, άξονες κινείται η πολιτική που «βλέπει» η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της επιχείρησης που αντικατοπτρίστηκε ανάγλυφα στα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2018 και τα οποία οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στο να δεχθεί ισχυρές πιέσεις η τιμή της μετοχής της.
Ο ένας άξονας αφορά την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και συγκεκριμένα της μισθολογικής δαπάνης. Δεν πρόκειται για αλλαγή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων, αλλά για συνολικότερη πολιτική ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού, προφανώς μέσω εθελούσιας εξόδου και πρόσληψης νέων στελεχών που θα κοστίζουν όμως λιγότερο στην επιχείρηση.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης επ΄ αυτού:
«Για την ανταπόκριση του Ομίλου στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες με προοπτική την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξή του, απαιτείται η λήψη σημαντικών θεσμικών μέτρων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εταιρικής λειτουργίας, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάληψη των αναγκαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Επιβάλλεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που περιορίζει ασφυκτικά την επιχειρηματική της δραστηριότητα, με πρωταρχικό το ζήτημα του συστήματος των προσλήψεων. Ευέλικτο σύστημα προσλήψεων θα επιτρέψει την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων, με τα οποία θα υπάρξει δραστική μείωση του κόστους και θα ανανεωθεί και θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά το Ανθρώπινο Δυναμικό. Η πολιτεία οφείλει να παραμερίσει κάθε είδους αγκυλώσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε καμία λογική, ιδιαίτερα εφόσον παραμένει η στρατηγική του δημοσίου ελέγχου».
Ο δεύτερος άξονας αφορά την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.
Το κόστος του ρεύματος, κυρίως λόγω της «κούρσας» που κάνουν στις διεθνείς αγορές οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Παρόλα αυτά η ΔΕΗ δεν έχει μεταβάλλει τα τιμολόγιά της, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ενέκρινε ούτε καν τη λεγόμενη «ρήτρα ρύπων». Τη δυνατότητα δηλαδή να αυξάνουν τα τιμολόγια όταν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων κινούνται πάνω από κάποιο επίπεδο.
«Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλήσει τα αυξημένα κόστη στους καταναλωτές» σημείωσε με νόημα, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος της επιχείρησης.
Με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια αναφέρθηκε στο θέμα των τιμολογίων ο κ. Παναγιωτάκης στη δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης: «Η Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του Συστήματος, είναι σε εγρήγορση ώστε - αν και όταν χρειασθεί- θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα».
Ως γνωστόν η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ευθέως το θέμα της αύξησης των τιμολογίων, έστω και μέσω της ρήτρας CO2, καθώς η αύξηση αυτή αποτελούσε όρο για να μπορέσει να βγεί στις αγορές με εταιρικό ομόλογο, όπως σχεδίαζε στην αρχή του χρόνου. Η άρνηση της κυβέρνησης να συναινέσει σε μια τέτοια προοπτική οδήγησε στη ματαίωση του εγχειρήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ καλείται τώρα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την αντιστροφή της μειωμένης κερδοφορίας.
Επιπλέον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ είναι οι ανείσπρακτες οφειλές πελατών της. «Παρά τις αποσπασματικές προσπάθειες της διοίκησης για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα συνεχίζει να έχει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς κυβέρνηση και διοίκηση υιοθετώντας στο παρελθόν λογικές «δεν πληρώνω», οδήγησαν τις οφειλές στο δυσθεώρητο ύψος των 3 δισ. ευρώ» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου