DEH

DEH

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΣΕΒ: Άμεση ανάγκη για ενεργειακό εκσυγχρονισμό δικτύων και υποδομών

 
Κάθε φορά που πιάνει δυνατή βροχή στη Μάνδρα, αρκετές βιομηχανίες σβήνουν τις μηχανές τους επειδή οι συνεχείς πτώσεις τάσης λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ τους έχουν μέχρι σήμερα προκαλέσει ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Συνθήκες αντίξοες, που δεν αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους, και που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για τους επιχειρηματίες, ειδικά αυτούς της περιφέρειας, όπου ανάμεσα στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, το ενεργειακό κυριαρχεί: Απουσία πρόσβασης στο φυσικό αέριο που θα μείωνε το κόστος λειτουργίας τους έως και 30%, και δίκτυα ενέργειας που είτε είναι ανεπαρκή και καθυστερούν τη λειτουργία παραγωγικών επενδύσεων, είτε είναι υπερκορεσμένα και εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Στην καθημερινή μάχη με το αυτονόητο που δίνουν οι βιομηχανίες της περιφέρειας αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ.Φέσσα, οι πρόεδροι πέντε περιφερειακών συνδέσμων της χώρας.
“Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι άσχημα συντηρημένο, οι πτώσεις τάσεις είναι συχνές και τα κόστη για τη βιομηχανία μεγάλα, ενώ οι επιχειρησεις δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου παρ’ ότι αυτό περνά παράλληλα με την εθνική οδό”, σχολίασε για τη κατάσταση των υποδομων σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, η πρόεδρος του τοπικού βιομηχανικού συνδέσμου Ελ.Κολιοπούλου. Η ειρωνία είναι ότι ενώ στη Θεσσαλία υπάρχει σχέδιο επέκτασης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, δεν προβλέπεται να γίνει το ίδιο και για τις βιομηχανίες καθώς αυτές συνιστούν άτυπες συγκεντρώσεις και όχι οργανωμένες. Αλλού είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού, αλλού τα δίκτυα φυσικού αερίου, και σε αρκετές περιπτώσεις όλ’ αυτά μαζί.
“Εκτός της έλλειψης φυσικού αερίου το οποίο αυξανει κατά 30% τα κόστη των επιχειρήσεων, δεν υπάρχει δυνατότητα επένδυσης ούτε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επειδή η γραμμή ηλεκτρισμού από τη Μεγαλόπολη είναι υπερκορεσμένη”, είπε από την πλευρά του ο Κ.Μπάρλος, πρόεδρος του βιομηχανικού συνδέσμου Πελοποννήσου-Δ.Ελλάδος, μιλώντας για ενεργειακή υποβάθμιση της περιοχής.
“Επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα, έχουμε κουραστεί, λείπει η περιφερειακή διακυβέρνηση”, σημείωσε ο πρόεδρος του βιομηχανικού συνδέσμου Θεσσαλίας Αχ. Νταβέλης, μιλώντας για μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις της περιοχής, τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής περιοχής Λάρισας, με φωτοβολταικό πάρκο που θα εξοικονομούσε σημαντικές ποσότητες CO2.
Εκτενείς αναφορές υπήρξαν και ως προς το κεφάλαιο ΔΕΗ. “Βεβαίως και μας ανησυχεί πάρα πολύ το θέμα ΔΕΗ, βεβαίως και μας ανησυχεί το κόστος του ρεύματος, όπως και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά θέλουμε αυτό να συμβεί με στρατηγική που θα δώσει φθηνότερο ρεύμα στους καταναλωτές, όχι το ανάποδο”, είπε η κα Κολιοπούλου. “Η ΔΕΗ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, για να σταθεί στα πόδια της πρέπει να αποκρατικοποιηθεί, ενώ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, χρειάζεται το target model, που καθυστερεί απελπιστικά”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ.Φέσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: