Ελευθερία Κούρταλη
"Ουδέτερη" στάση με τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ τηρεί η Axia Research για τη μετοχή της ΔΕΗ μετά τη "δεύτερη ματιά" στα αποτελέσματα του 2018 της εισηγμένης τα οποία και οδήγησαν σε ισχυρή βουτιά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
προσδοκίες της Axia και τις τάσεις των προηγούμενων τριμήνων. Μετά από μια πιο προσεκτική εξέταση των αποτελεσμάτων και μετά τη συζήτηση που είχε η Axia με τη διοίκηση της εισηγμένης, θεωρεί ότι η ΔΕΗ δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην κάλυψη των βραχυπρόθεσμων (12-18 μηνών) λειτουργικών και οικονομικών της υποχρεώσεων εκμεταλλευόμενη τη διαθέσιμη ρευστότητα και τη μικρή βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Ωστόσο, όπως τονίζει η Axia, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, το Ελληνικό Δημόσιο, για να οδηγήσουν τη ΔΕΗ μακριά από το χειρότερο σενάριο και να αποκαταστήσουν σταδιακά την κερδοφορία.
Η Axia εντοπίζει αρκετούς θετικούς καταλύτες το 2019 που θα υποστηρίξουν τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, παρά τα αναμενόμενα μειονεκτήματα που σχετίζονται κυρίως με το κόστος CO2 και τη διάβρωση του μεριδίου αγοράς. Ειδικότερα, μια θετική επίπτωση περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ στο EBITDA αναμένεται από την ήδη ψηφισμένη κατάργηση των προσαυξήσεων ΑΠΕ για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (196,3 εκατομμύρια ευρώ το 2018) και την αναμενόμενη επιστροφή στους παρόχους από το πλεόνασμα των ΑΠΕ (περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για τη ΔΕΗ) που πρόκειται να εγκριθεί από το Υπουργείο Ενέργειας. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, η ΔΕΗ αναμένει να έχει όφελος ύψους 60 εκατ. ευρώ το 2019 από τη μείωση της έκπτωσης που προσφέρεται στους πελάτες για την εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμών, από το 15% στο 10%. Τέλος, το 2019 αναμένεται να υπάρξει θετική επίπτωση για τη ΔΕΗ από τη μείωση κατά 70 εκατ. ευρώ των προβλέψεων που σχετίζονται με τον ΑΔΜΗΕ, τη μείωση των δαπανών υγρών καυσίμων, την εξοικονόμηση μισθοδοσίας λόγω "φυσικών" αποχωρήσεων (πχ συνταξιοδότηση) και εξορθολογισμού του συνολικού κόστους.
Στα αρνητικά, οι λειτουργικές δαπάνες της ΔΕΗ το 2019 αναμένεται να επηρεαστούν από τις υψηλότερες τιμές των ρύπων CO2. Όπως δήλωσε η διοίκηση από τις εκτιμώμενες εκπομπές 23 εκατομμυρίων τόνων για το 2019, δικαιώματα για 9 εκατομμύρια τόνους έχουν αγοραστεί με 19,7 ευρώ / τόνο, ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να αποκτηθούν σε τιμές spot ( 27 ευρώ / τόνο). Η Axia εκτιμά ότι οι δαπάνες για το CO2 το 2019 θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ (έναντι 273 εκατ. ευρώ το 2018). Επίσης, η συνεχιζόμενη μείωση του μεριδίου αγοράς θα επηρεάσει την κερδοφορία, όπως επισημαίνει. Για μείωση μεριδίου αγοράς της τάξης του 6-7% (παρόμοιος ρυθμός με το 2018), τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ θα μειωθούν κατά 150 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Axia εκτιμά ότι το EBITDA το 2019 θα φτάσει τα 418 εκατ. ευρώ έναντι προσαρμοσμένου EBITDA του 2018 στα 260,1 εκατ. ευρώ (+ 60,7% σε ετήσια βάση). Παρά τη βελτίωση του EBITDA, η αναμενόμενη αύξηση του κόστους λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 16 και του υψηλότερου ακαθάριστου χρέους θα διατηρήσουν τη ΔΕΗ στο "κόκκινο", με τις προ-φόρων ζημίες για το 2019 να εκτιμώνται στα 337,4 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το καθαρό χρέος της επιχείρησης, η Axia εκτιμά ότι δεν θα διαφέρει πολύ από το επίπεδο των 3,74 δισ. ευρώ του 2018 με το καθαρό χρέος/προσαρμοσμένο EBITDA να υποχωρεί από το 14,4 στο 8,9 το 2019.
Η ΔΕΗ θα μπορούσε να βρει πρόσθετη στήριξη εκμεταλλευόμενη την πλεονάζουσα ρευστότητα της Γενικής Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση ανέφερε ότι περίπου 200 εκατ. ευρώ οφείλονται από ευρύτερους φορείς του Δημόσιου Τομέα, ενώ η ΔΕΗ αμφισβητεί την πρόσθετη αποζημίωση των χρεώσεων PSO για τα προηγούμενα χρόνια (κυρίως για το 2011) ύψους 700 εκατ. ευρώ. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα τιτλοποίησης για μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τα αναμενόμενα έσοδα στα 300 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις για το 2019, μετά την αποπληρωμή του ευρωομολόγου (η διοίκηση επιβεβαίωσε την αποπληρωμή κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης), οι βασικές υποχρεώσεις λήξης χρεών αφορούν περίπου 150 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και περίπου 50 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, τις οποίες η Axia εκτιμά ότι η ΔΕΗ μπορεί να καλύψει από τα διαθέσιμα μετρητά της. Σημειώνεται επίσης ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα συμφωνία χρηματοδότησης με τις ΕΤΕπ και Black Seat trade and Development και τις ελληνικές τράπεζες συνολικού ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του επενδυτικού της προγράμματος στο δίκτυο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου