DEH

DEH

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Να προηγηθεί το SPA της σύναψης συμμαχιών για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών ζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές

Παρά τη συμφωνία ΔΕΗ – Ορυχείου Αχλάδας, προβληματισμό προκαλεί στους επενδυτές η ανοδική πορεία των τιμών δικαιωμάτων ρύπων πάνω από τα 24 ευρώ/τόνο.
Σε ανοδικό ράλι βρίσκονται τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι τιμές του CO2, πιέζοντας προς τα πάνω τα κόστη παραγωγής ρεύματος και την Οριακή Τιμή του Συστήματος και εντείνοντας τις επιφυλάξεις των υποψήφιων επενδυτών για τις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει ζητηθεί από την ΔΕΗ να παραταθεί ο χρόνος σύναψης συνεργασιών μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών, ενώ επίσης έχει τεθεί ζήτημα γνωστοποίησης των όρων του νέου SPA.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν να γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι όροι του SPA πριν ανακοινώσουν επισήμως τις ενδεχόμενες μεταξύ τους συνεργασίες.
Υπενθυμίζεται ότι για την ανακοίνωση των συνεργασιών έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας η 19η Απριλίου.
Εξελίξεις όπως η πλήρης απόρριψη του μηχανισμού διαμοιρασμού ρίσκου φαίνεται ότι θέτουν οριστικά εκτός διαγωνισμού κάποιους από τους παίκτες, όπως για παράδειγμα τη τσεχική Seven Energy.
Επίσης το γεγονός ότι ξεκαθαρίστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη πως τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ δεν αναμένεται να εγκριθούν πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την αναστολή της εφαρμογής του μηχανισμού ευελιξίας, δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες και αβεβαιότητα στους υποψήφιους επενδυτές. 
Έτσι, παρά το γεγονός ότι μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των λιγνιτορυχείων Αχλάδας η τιμή του λιγνίτη που εξασφαλίστηκε είναι 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία 2020 – 2024, συνεχίζουν να υφίστανται αβεβαιότητες στις οποίες καλείται να απαντήσει η ΔΕΗ.
Στα ύψη οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων
Κι ενώ όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, ισχυρά ανοδικά κινούνται και πάλι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι οποίες από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεπεράσει το όριο των 24 ευρώ ο τόνος και την Παρασκευή έκλεισαν στα 24,53 ευρώ.
Χθες (11/4) η τιμή του CO2 έφθασε στα 26,7 ευρώ ανά τόνο, προκαλώντας πολύ μεγάλες ανησυχίες τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους υποψήφιους επενδυτές.
Αξίζει  να σημειωθεί ότι το αποτύπωμα του CO2 στην Μελίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, ήταν 1,28 τόνοι ανά MWh το 2018, ενώ για τη Μεγαλόπολη ήταν 1,9 τόνοι ανά MWh.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η τιμή των ρύπων βρέθηκε κάτω από τα 20 ευρώ ήταν στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ όλο το Μάρτιο κινήθηκαν σταθερά πάνω από τα 20 ευρώ με υψηλό μήνα στα 23,18 ευρώ.
Εξάλλου το Φεβρουάριο η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 69 ευρώ/MWh, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και το Μάρτιο.
Την περασμένη Παρασκευή ξεπέρασε τα 71 ευρώ (71,6 ευρώ/MWh), ωστόσο αυτή την εβδομάδα υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 70 ευρώ.
 
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: