Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η απόφαση της ΔΕΗ για μείωση στο 10% από 15%, της έκπτωσης στα τιμολόγια των συνεπών της πελατών, κίνηση που παρ’ ότι άτολμη, εντούτοις αναμένεται να δώσει μια μικρή ανάσα στους ανταγωνιστές της.
Στην ουσία, μέσω της έμμεσης αυτής αύξησης, της ταξης του 5%, οι ιδιώτες προμηθευτές μπορούν αφενός να ανεβάσουν κάπως τα έσοδά τους, αφετέρου να κάνουν πιο ανταγωνιστικές προσφορές, καθώς μετά και την ενεργοποίηση από αρκετούς εξ αυτών, της ρήτρας ΟΤΣ, το κίνητρο για τους οικιακούς πελάτες έχει περιορισθεί σημαντικά.
Ενα επιπλέον καλό νέο για την αγορά είναι η επικείμενη επιστροφή (ή ο συμψηφισμός) του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του 2018, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί και το ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους προμηθευτές μέτρο της κατάργησης του ΠΧΕΦΕΛ από την αρχή του χρόνου.
Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι παρά κάποιες μικρές ανάσες, καθώς τα προβλήματα παραμένουν, όπως τα κατέγραψαν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Energypress "Power and Gas Forum".
Τα βασικότερα απ’ αυτά, είναι η απουσία κοστοστρέφειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ (η ρήτρα ρύπων φαίνεται ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί), η στρεβλή εφαρμογή των ΝΟΜΕ, οι υψηλότερες τιμές εκκίνησης που εκτιμάται ότι θα ισχύσουν από την δημοπρασία του Ιουνίου, μαζί με τη συνέχιση λειτουργίας μονάδων που ενώ προβλεπόταν ότι θα σταματήσουν (Αμύνταιο, Καρδιά), εντούτοις εξακολουθούν να λειτουργούν, συν μια γενικότερη κουλτούρα "δεν πληρώνω" που συνεχίζει να υφίσταται, παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής, θα συνεχίσει αμείωτη το προσεχές διάστημα, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών στο χρηματιστήριο ρύπων, αλλά και των υψηλών τιμών στα καύσιμα.
Στενά τα περιθώρια στα ΝΟΜΕ
Παράλληλα με τα παραπάνω, φαίνεται ότι στενεύουν οι δυνατότητες πρόσβασης στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που παρ’ ότι δεν απέφεραν τα μέγιστα, εντούτοις αποτέλεσαν μια σανίδα σωτηρίας για τους ιδιώτες του ρεύματος.
Από εδώ και πέρα οι δυνατότητες πρόσβασης στα NOME θα περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, αφενός γιατί θα μειωθούν κατά πολύ οι δημοπρατούμενες ποσότητες εάν τελεσφορήσει η δεύτερη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφετέρου γιατί μετά τον Ιούνιο, πρόκειται να αυξηθεί θεαματικά η τιμή εκκίνησης στις δημοπρασίες.
Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ έχει προγραμματίσει για φέτος τη δημοπράτηση ποσοτήτων 1.444 MWh/h, με προσαύξηση κατά 520 MWh/h, τόσες όσες αναλογούν στην απόκλιση από τους δεσμευτικούς στόχους του 2018 για τα μερίδια της ΔΕΗ.
Το "πέναλτι" αυτό θα πάψει να υφίσταται, εφόσον πουληθούν τελικά οι λιγνιτικές της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Αντίθετα, θα υπάρξει μείωση κατά περίπου άλλα 520 MWh/h, διότι, ως γνωστόν, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αντί για το 22% της συνολικής κατανάλωσης, να δημοπρατηθεί μόλις το 13%, εφόσον καταστεί εφικτό να πουληθούν οι παραπάνω μονάδες. Συνεπώς θα απομείνουν φέτος για να δημοπρατηθούν περί τα 920 MWh/h.
Ανοδος των τιμών
Αυτό όμως σημαίνει ότι όσο λιγότερες ποσότητες δημοπρατούνται, τόσο αγριεύει ο ανταγωνισμός, και τόσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τιμές, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί στη δημοπρασία του Ιουνίου.
Σε μια συγκυρία όπου οι τιμές του CO2 βρίσκονται στα ύψη και κυμαίνονται σταθερά πάνω από τα 21 ευρώ, θεωρείται βέβαιο ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι αρκετά αυξημένη. Από τον Ιούνιο και μετά, οπότε θα πρέπει να βγεί νέα υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της, άνθρωποι της αγοράς υπολογίζουν ότι θα φτάσει ή και θα υπερβεί τα 55 ευρώ ανά MWh/h, από τα 36,34 ευρώ όπου είχε καθοριστεί πέρυσι τον Ιούνιο και ίσχυε για τις έκτοτε δημοπρασίες. Σημειωτέον ότι ταυτόχρονα με τη μείωση από σήμερα της έκπτωσης στο 10% για τους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, τίθεται σε ισχύ και το “κούρεμα” από 6% στο 4% της έκπτωσης για όσους προπληρώνουν την ετήσια κατανάλωση ρεύματος για ένα έτος. Πρόκειται ωστόσο για μια απόφαση που αφορά κυρίως το Δημόσιο, το βασικό μέχρι σήμερα παίκτη που έκανε χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας, και πολύ περιορισμένο αριθμό άλλων καταναλωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου