DEH

DEH

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Με την Οριακή Τιμή θα πληρώνουν το ρεύμα των NOME όσοι αποδειχθεί ότι το εξάγουν – Πρόταση «χαλινάρι» από τον ΛΑΓΗΕ

 
Πρόταση που φαίνεται ότι ξεπερνάει τις αντιρρήσεις της Κομισιόν (που ως γνωστόν δεν ήθελε κανένα διοικητικό περιορισμό στις εξαγωγές ρεύματος προερχόμενου από τις δημοπρασίες NOME) και ταυτόχρονα μπορεί να έχει άμεσο και πρακτικό αποτέλεσμα, επεξεργάζεται και πρόκειται πολύ σύντομα να καταθέσει για τις δημοπρασίες NOME ο ΛΑΓΗΕ.
 
Για την ακρίβεια πρόκειται για πρόταση του «διαδόχου» του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή της Εταιρείας Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι ορισμένοι προμηθευτές, (κυρίως όμως traders που έχουν άδεια προμήθειας αλλά δεν έχουν κανέναν ή σχεδόν κανένα πελάτη), αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος στις δημοπρασίες NOME, με σκοπό στη συνέχεια να το εξάγουν.
Η προοπτική εξαγωγής του προερχόμενου από τις δημοπρασίες φθηνού ρεύματος και τα περιθώρια κέρδους που δημιουργούνται, επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να «χτυπήσουν» ψηλά τις τιμές, οι οποίες εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα οι πολύ ακριβές τιμές με τις οποίες αγοράζουν τελικά οι προμηθευτές το ρεύμα να μην αφήνουν περιθώριο ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά έναντι του δεσπόζοντος παίχτη, δηλαδή της ΔΕΗ.
Επιπλέον δημιουργείται μια σαφής στρέβλωση, αφού ένα μέτρο που υιοθετήθηκε για να παίρνουν οι προμηθευτές φθηνό ρεύμα και να μπορούν έτσι να αντλήσουν μερίδια από τη ΔΕΗ, ώστε να ικανοποιηθεί και η μνημονιακή δέσμευση της χώρας για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από 50% στο τέλος του 2019, σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε μια έμμεση επιδότηση εκ μέρους της ΔΕΗ της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Η ΡΑΕ, σε προηγούμενη φάση, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είχε θέσει περιορισμούς στο ποσοστό του ρεύματος που μπορεί κάθε εταιρεία να χρησιμοποιήσει πέραν της εσωτερικής αγοράς. Οι περιορισμοί αυτοί καταργήθηκαν με απαίτηση των θεσμών.
Τώρα η πρόταση του ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στις βασικές της αρχές έχει ως εξής:
  • Οι προμηθευτές που συμμετέχουν στις δημοπρασίες NOME δεν έχουν κανένα περιορισμό όσον αφορά τις ποσότητες ρεύματος που μπορούν να αντλήσουν, ούτε κάποια δέσμευση για το τι θα κάνουν το ρεύμα που θα πάρουν.
  • Ωστόσο σε δεύτερη φάση θα γίνεται μια συμπληρωματική εκκαθάριση όπου θα φαίνεται που διοχετεύθηκε το ρεύμα που αγοράστηκε από τις δημοπρασίες. Το ρεύμα που θα φαίνεται από την εκκαθάριση ότι βγήκε σε εξαγωγές θα πληρώνεται όχι με την τιμή που εξασφαλίστηκε στη δημοπρασία αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή με την επίσημη χονδρική τιμή.
  • Θα υπάρχει ταυτόχρονα κάποια μέριμνα ώστε οι προμηθευτές που έχουν πράγματι πελατολόγιο να μπορούν να έχουν ευελιξία στη διάθεση του ρεύματος στη δευτερογενή αγορά ανάλογα με τα επιμέρους δεδομένα του πελατολογίου τους σε κάθε περίοδο.
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η επόμενη δημοπρασία της 17ης Οκτωβρίου θα γίνει κανονικά, με τους όρους που ίσχυαν και στις προηγούμενες. Ταυτόχρονα θα βγεί πιθανόν σε διαβούλευση η πρόταση του ΛΑΓΗΕ, έτσι ώστε τα νέα δεδομένα να είναι σε γνώση όσων θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της 17ης Οκτωβρίου.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ήδη η προτεινόμενη φόρμουλα θα παραγάγει αποτελέσματα ήδη από τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου, στην τελευταία δημοπρασία της χρονιάς, «βγαίνουν» προς πώληση συνολικά 683 MWh/h. Συγκεκριμένα, 511 MWh/h που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα με την ετήσια κατανομή, και 172 MWh/h που αποτελούν επιπλέον ποσότητα λόγω απόκλισης από τους στόχους στους οποίους έχει δ3εσμευθεί η χώρα.
Στην πρώτη δημοπρασία του 2019θα προστεθούν για τον ίδιο λόγο ακόμα 171MWh/h. Οι προσαυξημένες ποσότητες θα ήταν διπλάσιες εάν στην τελευταία διαπραγμάτευση οι θεσμοί δεν αποδέχονταν το αίτημα της ελληνικής πλευράς για περιορισμό των ποσοτήτων που προκύπτουν από αποκλίσεις στο 50%.
Σημειώνεται ότι, με βάση το μνημόνιο, στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%. Οι στόχοι αυτοί είναι ανέφικτοι και το θέμα είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων με τους θεσμούς (τα τεχνικά κλιμάκια των οποίων βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα).

energypress.gr  news

Δεν υπάρχουν σχόλια: