DEH

DEH

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

«Φιλί ζωής» για ΔΕΗ η κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και Τέλους λιγνίτη – Πώς ωφελούνται ιδιώτες πάροχοι και μνηστήρες λιγνιτικών

«Φιλί ζωής» για ΔΕΗ η κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και Τέλους λιγνίτη – Πώς ωφελούνται ιδιώτες πάροχοι και μνηστήρες λιγνιτικών
Μεταξύ άλλων, μειώνεται η αναγκαία μελλοντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών ">Ως κίνηση με πολλαπλά οφέλη για την αγορά ηλεκτρισμού και κυρίως για τη ΔΕΗ θεωρείται η κατάργηση δυο χρεώσεων που επιβαρύνουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία προανήγγειλε χθες (22/10) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. 
Όπως είναι γνωστό ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι επίκειται η κατάθεση στη Βουλή νομοθετικής ρύθμισης για την κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ (χρέωση προμηθευτή) και του Ειδικού Τέλους λιγνίτη.
Πρόκειται για δυο χρεώσεις που επιβλήθηκαν προκειμένου να εξισορροπηθεί ο ελλειμματικός κατά το παρελθόν Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) χωρίς να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του ειδικού τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την αποζημίωση του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ. 
Το Ειδικό Τέλος Λιγνίτη είχε υιοθετηθεί το 2012, ενώ η ΠΧΕΦΕΛ ισχύει από τον Οκτώβριο του 2016.
Με την κατάργηση των δυο χρεώσεων η κυβέρνηση αφαιρεί ένα σημαντικό οικονομικό βάρος κυρίως από τη ΔΕΗ, η οποία λόγω του μεριδίου της στην αγορά (περίπου 80%) κατέβαλλε το μεγαλύτερο μέρος της χρέωσης, αλλά και από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν πλέον ένα περιθώριο της τάξεως των 7 - 8 ευρώ ανά MWh για να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά. Στους ιδιώτες εντάσσονται οι Μυτιληναίος, Ήρων και Elpedison αλλά και οι μικρότερες εταιρίες. 
Το ΠΧΕΦΕΛ από την έναρξη εφαρμογής του έως και το τέλος του 2017 είχε επιβαρύνει τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 370 αφορούσαν τη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο του 2018, την επιβάρυνε με 108,2 εκατ. ευρώ/>Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης προχωρεί στην κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ δυο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει η τελευταία συμφωνία με τους δανειστές που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο. 
Συγκεκριμένα το κείμενο της συμφωνίας προέβλεπε ότι η χώρα αναλαμβάνει τη δέσμευση ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ να παραμένει βιώσιμος, διατηρώντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ και ότι η ΠΧΕΦΕΛ θα καταργηθεί σταδιακά ως το τέλος του 2020. 
Ωστόσο η εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ φαίνεται ότι δίνει το περιθώριο κατάργησης της ΠΧΕΦΕΛ πολύ νωρίτερα, αφού  - σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ - ο ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2018 θα είναι πλεονασματικός κατά 171,52 εκατ. ευρώ και τούτο αφού θα έχει αφαιρεθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώΑξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το 2017 ο ΕΛΑΠΕ ισοσκελίστηκε, κλείνοντας με πλεόνασμα άνω των 40 εκατ. ευρώ. 
Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει εξάλλου την έγκαιρη πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παρά την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ;">Ελάφρυνση για τη ΔΕΗ, κίνητρο για τους ιδιώτες επενδυτές 

Με την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ κ. Σταθάκης επιδιώκει έναν ακόμη στόχο. 
Αφαιρώντας ένα σημαντικό βάρος από τη ΔΕΗ, περιορίζει τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχεται λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του CO2 και κατ’ επέκταση μειώνει την αναγκαία προαναγγελθείσα αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών μέσω της υιοθέτησης ρήτρας ρύπων τόσο για τα οικιακά όσο και για τα τιμολόγια Μέσης Τάσης. 
Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, η ΔΕΗ θα ωφεληθεί από το 2018 έως το 2020 κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου με την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, εκτιμάται ότι το όφελος για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, δηλαδή μόνο για τη ΔΕΗ σήμερα, αλλά και για τους ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται εξαγοράσουν τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, θα είναι συνολικά της τάξεως των 25 - 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Με την κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη λοιπόν, ο κ. Σταθάκης κατ’ αρχήν αφαιρεί μια ακόμη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ και κατά δεύτερο λόγο καθιστά περισσότερο ελκυστικές τις υπό πώληση μονάδες. 
Άλλωστε η κατάργηση του συγκριμένου τέλους αποτελούσε και ένα από τα αιτήματα των υποψήφιων αγοραστών των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: