DEH

DEH

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Παρέμβαση Σημίτη για επενδύσεις, ασφαλιστικό και Παιδεία. Τι λέει για ΔΕΗ και ασφαλιστικό.

Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον*

Επενδύσεις

 
Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επενδύσεις και η εμβληματική αξιοποίηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.  Ξεκίνησε στο τέλος του 2011 και μόλις πρόσφατα μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, αν και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.
 
"Καμπανάκι" Σημίτη για επενδύσεις, ασφαλιστικό και Παιδεία. "Θα χρειασθούν ίσως κάμποσα χρόνια συνεχούς και συνετής προσπάθειας για να πετύχουμε την επάνοδο στην κανονικότητα"
Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) είναι επίσης ενδεικτικές της αναβλητικότητας που ακολουθείται. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα είχε διαφανεί ήδη πριν από την έναρξη της εφαρμογής του Πρώτου Προγράμματος Οικονομικής Σταθεροποίησης το 2010, εξαιτίας της παγκόσμιας στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης, το βασικό καύσιμο της ΔΕΗ, έγινε πολύ ακριβός. Η ΔΕΗ είχε την ανάγκη κεφαλαίων για νέες επενδύσεις. Επιπρόσθετα, οι υπάρχουσες μονάδες παραγωγής είχαν φτάσει τα ανώτατα όρια λειτουργίας τους. Ας σημειωθεί επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε το 2008 κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τη χρήση του λιγνίτη με στόχο τον αποκλεισμό εισόδου άλλων επιχειρήσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Η ΔΕΗ προσπάθησε να αντιταχθεί νομικά στις συγκεκριμένες αποφάσεις. Οι ενστάσεις της απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2016. Στο μεταξύ προσπάθησε να αναβάλει οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης ή μείωσης της χρήσης του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της επιχείρησης και των εργαζομένων. Αδιαφόρησε για τις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης και τις ανάγκες της για επενδύσεις.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά τις μη πραγματοποιούμενες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΔΕΗ δεν έχει πλέον τα κεφάλαια για να επενδύσει σε νέες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, τα κεφάλαια που αναμένεται να συγκεντρωθούν από την πώληση μέρους των λιγνιτικών μονάδων θα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν πριν από μερικά χρόνια.
 
Η ίδια η ΔΕΗ εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι σαφώς προτιμότερη τόσο με περιβαλλοντικούς όσο και με οικονομικούς όρους.  Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ανάγκη παραγωγής ενέργειας με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον και αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή. Απέναντι στις κινητοποιήσεις κατά της αιολικής ενέργειας και τη καταστροφή σχετικών εγκαταστάσεων (π.χ. στην Κρήτη) στέκεται άπραγη.
 

Το ασφαλιστικό σύστημα

 
Ενα δεύτερο και διαρκές παράδειγμα αποτελεί το συνταξιοδοτικό σύστημα που στο παρελθόν εξασφάλιζε υψηλές παροχές σε όλους, παρ’ ότι οι πόροι δεν ήταν επαρκείς. Αρκετές κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα – και ιδιαίτερα σε οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας – έβγαιναν στη σύνταξη από τα 55 έτη και έπαιρναν συντάξεις που ήταν πολλές φορές μεγαλύτερες από τους μισθούς που είχαν όταν δούλευαν. Ηταν επόμενο να αντιδράσουν με εξαιρετική ένταση όταν το 2001 έγινε μια πρώτη προσπάθεια ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγάλωσαν με το όνειρο να γίνουν γρήγορα συνταξιούχοι, διότι μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια ισόβια σύνταξη συγκρίσιμη με τους μισθούς.
Η κρίση διέψευσε αυτές τις προσδοκίες. Οι συντάξεις περιορίστηκαν δραστικά με το νέο «σύστημα» που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Αλλά οι αλλεπάλληλες αλλαγές δεν εμπέδωσαν ένα σύνολο κατανοητό, διαχειρίσιμο, συμβατό με τους αναγκαίους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους της χώρας. Κυριαρχούν η αδιαφάνεια, οι διαφοροποιήσεις, οι αμφιβολίες για τη συμβατότητα των ρυθμίσεων με την επιβεβλημένη ενιαία εφαρμογή των κανόνων όταν οι προϋποθέσεις δεν διαφέρουν.
 
Κυριαρχεί αβεβαιότητα για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του συστήματος. Το κράτος δεν έχει βρει ακόμη ένα αξιόπιστο και μόνιμο σύστημα διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων που θα εγγυάται μακροχρόνιες αποδόσεις χαμηλού κινδύνου. Συχνά, οι χρήσεις των αποθεματικών καθορίζονται από τρέχουσες χρηματοδοτικές σκοπιμότητες ή ακόμη και για την κάλυψη προνομιακών παροχών συγκεκριμένων ομάδων πίεσης.
 
Ομως ένα ισχυρό και διαχρονικά ασφαλές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Είναι ο συνδετικός κρίκος αλληλεγγύης των γενεών και το βασικό θεμέλιο για τη διαχρονική συνοχή της κοινωνίας. Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα δεν υπάρχει στην ίδια έκταση στις χώρες της ΟΝΕ. Απόδειξη, ότι μια συστηματική, δίκαια και αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι δυνατή.
 
https://vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: