DEH

DEH

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η ΔΕΗ στα μανταλάκια

Όσο οξύνεται το πολιτικό κλίμα, η ΔΕΗ βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης, γεγονός που οδηγεί εξ αντικειμένου σε υπερβολές αλλά και σε επικοινωνιακή αντιμετώπιση θεμάτων πολύ σημαντικών  για την επιβίωση της εταιρείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη εξαγορά από τη ΔΕΗ μιας μικρής εταιρείας προμήθειας ρεύματος στα Σκόπια, της EDS, η οποία είχε την ιδιαιτερότητα να ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ στη γειτονική χώρα.
Το τίμημα είναι, ως απόλυτο μέγεθος, πολύ μικρό, ωστόσο έχει εγερθεί μεγάλης κλίμακας πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, καθώς η αντιπολίτευση θεωρεί επισφαλή, σκοτεινή και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση την επένδυση, με τη ΔΕΗ και τον κ. Σταθάκη να απαντούν ότι η απόφαση ελήφθη με καθαρά επενδυτικά – επιχειρηματικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση για τους γνωρίζοντες είναι σαφές ότι ούτε κάποια ιδιαιτέρως σοβαρή επενδυτική κίνηση είναι αυτή για τη ΔΕΗ, ούτε, από την άλλη, είναι ικανή
να ζημιώσει την επιχείρηση ουσιωδώς.
Μεγαλύτερη είναι η ζημιά από το γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται για μια ακόμα φορά «κρεμασμένη στα μανταλάκια» της πολιτικής διελκυστίνδας τη στιγμή που θα έπρεπε να ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα βγεί από το δύσκολο τούνελ στο οποίο βρίσκεται.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της, καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καλείται να ενσωματώσει αφενός μεν τις μεγάλες αλλαγές  που επιβάλλει στον τομέα της ενέργειας η Ευρωπαϊκή Ένωση (και τις οποίες κάθε προηγούμενος προσπαθούσε να περάσει στον επόμενο), αφετέρου δε τα κόστη που αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται.
Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν όλοι, τόσο καλύτερα…
(editorial της έκδοσης Energy Weekly Review του energypress το Σάββατο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: