DEH

DEH

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

De ja vu η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ – Γιατί μπορεί να επαναληφθεί το «σκηνικό» με τις τιμές ρεκόρ του Ιουλίο

De ja vu η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ – Γιατί μπορεί να επαναληφθεί το «σκηνικό» με τις τιμές ρεκόρ του Ιουλίου
Η απουσία περιορισμού στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο των προσφορών σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία έχει οριστεί στα 36,34 ευρώ ανά MWh
Στην τελευταία χωρίς έλεγχο των εξαγωγών μετέτρεψαν οι εξελίξεις των πρόσφατων 24ωρων τη σημερινή – τελική για το 2018 – δημοπρασία ΝΟΜΕ, καθώς σύμφωνα με τη χθεσινή (16/10) ανακοίνωση της ΡΑΕ οι όποιες αποφάσεις για το μέτρο που εισηγείται η ΕΧΕ θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στα προθεσμιακά προϊόντα που θα εκχωρηθούν από την επόμενη χρονιά.
Έτσι, η ανακοίνωση της Αρχής άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή της σημερινής διαδικασίας, για τη δημοπράτηση 683 MWh/h, διαλύοντας την ασάφεια που υπήρχε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της ισχύος του νέου πλαισίου.
Από την άλλη μεριά, η έλλειψη περιορισμού στις εξαγωγές είναι δεδομένο πως θα ασκήσει πιέσεις για σημαντική άνοδο των προσφορών από την τιμή εκκίνησης, η οποία είναι 36,34 ευρώ ανά MWh.
Μία παράμετρος που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων, οι οποίες «δείχνουν» πως θα επικρατήσει έντονος ανταγωνισμός και στη σημερινή διαδικασία, καθιστώντας βάσιμο το ενδεχόμενο αρκετοί προμηθευτές να οδηγήσουν ψηλά τις τιμές, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, για να μπορούν να καλύψουν μελλοντικές τους ανάγκες.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι εν λόγω παράμετροι κάθε άλλο παρά έχουν αμβλυνθεί σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου, η οποία «έκλεισε» με την τιμή ρεκόρ των 48,8 ευρώ ανά MWh, δηλαδή τη μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγραφεί από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.
Επομένως, εκφράζουν τον φόβο ότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι προσφορές να κινηθούν και σήμερα στα ίδια επίπεδα ή ακόμη και να τα ξεπεράσουν.

Καταλύτης οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων 

Μία τέτοια καταλυτική παράμετρος είναι η ανοδική πορεία που σημειώθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε στις τιμές των δικαιωμάτων CO2, οι οποίες από τα επίπεδα των 17 ευρώ ανά τόνο τον Ιούλιο, έχουν πλέον διαμορφωθεί στα επίπεδα 20 ευρώ.
Ίσως πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη διατήρηση των τιμών στα σημερινά επίπεδα, κάτι που όπως είναι φυσικό δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την πορεία της Οριακής Τιμής Συστήματος.
Την ίδια στιγμή, ούτε οι προβλέψεις από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου (και επομένως και του φυσικού αερίου) είναι αισιόδοξες, καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότερες ενδείξεις μιλούν για ένα νέο ανοδικό ράλι. Ακόμη χειρότερα, η διαφαινόμενη διπλωματική κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας ήρθε να προσθέσει μία νέα πηγή κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση των τιμών.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: