DEH

DEH

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Αγρότες «μαϊμού» κάνουν... μπίζνες με το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ ρευμα.jpg
Tην περασμένη εβδομάδα παρατάθηκαν, με υπουργική απόφαση, οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα αναρίθμητοι «μαϊμού» αγρότες να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το προνομιακό τιμολόγιο.
Με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, τα άτομα αυτά ξεπερνούν τους 30.000 ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του αγροτικού τιμολογίου ανέρχονται στις 230.000. Το
προνομιακό τιμολόγιο είναι κατά 40% χαμηλότερο από το τιμολόγιο των οικιακών καταναλωτών. Το αγροτικό τιμολόγιο παραμένει το μοναδικό επιδοτούμενο μετά το 2013, που καταργήθηκαν οι «σταυροειδείς επιδοτήσεις» και θεσπίστηκαν τιμολόγια που να αντανακλούν το κόστος ρεύματος.
Το 2014, η τότε κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους θεσμούς την αναβολή της κατάργησης της επιδότησης, για ένα χρόνο, με το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε επακριβώς τον αριθμό των καταναλωτών που είναι πράγματι αγρότες.
Με τις ανεξόφλητες οφειλές να αγγίζουν πλέον τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ όμως, η ΔΕΗ επανεκκίνησε τη διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου αγροτών. Από τον Ιούνιο, η ΔΕΗ κάλεσε με ατομικές επιστολές τους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η σύνδεση θα μετατρεπόταν αυτόματα σε «γενικής χρήσης».
Στις 17 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη διεύρυνση του «επαγγελματικού» τιμολογίου της κατά δύο ώρες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αγρότες στην κατάθεση των δικαιολογητικών αλλά στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος του επόμενου Μαΐου.
Ο υπουργός επικαλέστηκε για την απόφαση αυτή την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταχώριση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), που κατά τον ίδιο, «εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί» έως τον Μάιο του 2019.
Παράγοντες της ΔΕΗ που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» κάνουν λόγο για κατάχρηση του τιμολογίου, με τα φαινόμενα σύνδεσης της αγροτικής κατανάλωσης με οικίες και ακόμη και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: