DEH

DEH

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Paul Krugman «δεν υπάρχει μέλλον για τη βιομηχανία άνθρακα».

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ThinkProgress, ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman, εξηγεί γιατί «ο άνθρακας δεν πρόκειται να επιστρέψει», παρά τις υποσχέσεις του Προέδρου Trump. Ο Krugman περιγράφει τις προσπάθειες του Trump να «αναγκάσει την καθαρή ενέργεια να επιδοτήσει την βρώμικη ενέργεια» ως «κακή οικονομική πολιτική» και τονίζει πως «η προσπάθεια επαναφοράς θέσεων εργασίας στον κλάδο του άνθρακα είναι σαν να επαναφέρεις σε χρήση τα μόνιππα με το καμτσίκι»
 
«Η κατανάλωση άνθρακα ήταν σταθερή μέχρι πριν από περίπου 10 χρόνια», σημειώνει ο Krugman, «Αλλά οι θέσεις εργασίας στον κλάδο του άνθρακα εξαφανίστηκαν ούτως ή άλλως επειδή, αντί να έχουμε ανθρακωρύχους να σκάβουν, χρησιμοποιούσαμε εκρηκτικά. Επομένως λόγω τεχνολογίας χάθηκαν οι θέσεις εργασίας»

Από το 1980, η ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας που προκάλεσε η τεχνολογία μείωσε τις θέσεις εργασίας των ανθρακωρυχείων στις ΗΠΑ κατά δύο τρίτα. Παραδόξως, κανείς δεν μιλάει για τον πόλεμο του Ρονάλντ Ρίγκαν στον άνθρακα.
εργασια
«Εν συνεχεία τη δεκαετία που πέρασε, το σχιστολιθικό αέριο ανέλαβε δράση εις βάρος του άνθρακα και τώρα ήρθε η ώρα της καθαρής ενέργειας».
«Η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια ουσιαστικά ανταγωνίζονται πλέον την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα ακόμη και χωρίς καμία υποστήριξη», πρόσθεσε. «Υπάρχουν πλέον περισσότεροι εργαζόμενοι στην ηλιακή ενέργεια από ό, τι υπάρχουν στον κλάδο του άνθρακα».
 
«Έτσι, δεν υπάρχει πια επιστροφή για τον άνθρακα», πρόσθεσε ο  Krugman.
 
«Το ερώτημα θα πρέπει να είναι τι μπορούμε να κάνουμε για τις περιοχές που οι εργαζόμενοι στηρίχτηκαν στον άνθρακα και όχι τι μπορούμε να κάνουμε για να επιστρέψουμε θέσεις εργασίας στον κλάδο του άνθρακα».
Η ομάδα Trump, ωστόσο, συνεχίζει απτόητη, καθώς ο υπουργός ενέργειας Rick Perry εισηγείται το ένα μετά το άλλο αμφίβολης αξίας σχέδια επιχορήγησης.

Εν τω μεταξύ, νέα δυναμικότητα εξόρυξης άνθρακα τέθηκε εκτός παραγωγής στις πρώτες 45 ημέρες του 2018, περισσότερη από ότι σε οποιαδήποτε από τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα.  Και κορυφαίοι αναλυτές της βιομηχανίας ενέργειας εκτιμούν ακόμη ταχύτερους ρυθμούς κλεισίματος εγκαταστάσεων άνθρακα στα επόμενα χρόνια, από ό, τι είχαν εκτιμήσει μόλις πριν από ένα χρόνο. Όπως εξήγησε ένας αναλυτής την περασμένη εβδομάδα, «τα οικονομικά αποτελέσματα στον κλάδο του άνθρακα έχουν χειροτερέψει με τον Trump.»

«Και σε αυτό το σημείο, σταματήσαμε εντελώς να προσπαθούμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ της επιδότησης της καθαρής ενέργειας και βρεθήκαμε σε μια κατάσταση όπου η διοίκηση του Trump και οι φίλοι του, προσπαθούν να αναγκάσουν την καθαρή ενέργεια να επιδοτήσει την βρώμικη ενέργεια», τονίζει ο Krugman.
«Ακόμη κι αν αγνοήσει κανείς  τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αυτό παραμένει μια κακή οικονομική πολιτική

Αλλά, όπως επισημαίνει ο Krugman, δεν μπορείς να αγνοήσεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Η καθαρή ενέργεια είναι το μέλλον. Και η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ουσιαστικός λόγος να φέρουμε αυτό το μέλλον όσο το δυνατόν γρηγορότερα ».

Μια γρήγορη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δεν είναι «μόνο ζήτημα θέσεων εργασίας»», δήλωσε, «γιατί διακυβεύεται και η τύχη του πλανήτη».
 
 
15 Μαΐου 2018
Πηγή/Περισσότερα:THINKPROGRESS
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: