DEH

DEH

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΡΑΕ : Ξεκίνησε το "ξεψάχνισμα" της κοστολογικής βάσης κάθε προμηθευτή


Την ανάλυση των στοιχείων που συγκροτούν την εμπορική πολιτική κάθε προμηθευτή ρεύματος, όπως εκπτώσεις και προσφορές, ξεκίνησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με απώτερο στόχο να φτάσει έως τη κοστολογική του βάση.
Την πόρτα της έχουν ήδη περάσει οι πρώτοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, και η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον πότε θα έρθει και η ώρα των ΕΛΤΑ, για την εμπορική πολιτική των οποίων έχει γίνει τελευταίως πολύς λόγος.
Κοινό μυστικό είναι ότι η αγορά ρεύματος προβληματίζεται για το πως μια εταιρεία με τόσα προβλήματα ρευστότητας όπως τα ΕΛΤΑ, να καταφέρνει να έχει τόσο χαμηλές προσφορές.
Εκτός και αν προκειμένου να εμφανίζει υψηλά μερίδια, πουλά κάτω του κόστους, όπως της προσάπτουν οι ανταγωνιστές της. Και το ερώτημα είναι κατά πόσο σε μια τέτοια περίπτωση τα ΕΛΤΑ επιδοτούν και με ποιον τρόπο τα τιμολόγιά τους, εκτός και αν η παρακράτηση χρημάτων από τη ΔΕΗ εξυπηρετεί αυτή τη σκοπιμότητα. Τακτική την οποία, εφόσον συμβαίνει, αναμφίβολα θα  αποκαλύψει η έρευνα που έχει ξεκινήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη κοστολογική βάση όλων των προμηθευτών.
Εναυσμα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης με φυσική παρουσία των εταιρειών προμήθειας, αποτέλεσαν τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η ΡΑΕ από την ανά τρίμηνο ενημέρωση, που είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένες οι εταιρείες να κάνουν με σχετικό υπόμνημά τους.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι όλες σχεδόν οι εταιρείες «μπαίνουν μέσα» από τη λειτουργία τους στην προμήθεια. Και ναι μεν, όταν πρόκειται για μικρές εταιρείες, αυτό δεν επηρεάζει σημαντικά τον ανταγωνισμό της αγοράς, όταν όμως πρόκειται για μεγάλους παίκτε, πολλώ δε μάλλον για τη δεσπόζουσα εταιρεία, η επίδραση της δραστηριότητάς τους μπορεί να είναι καταλυτική.
Στο πλαίσιο λοιπόν της έρευνας, η ΡΑΕ εξετάζει κατά πόσο εφαρμόζονται αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές, εάν εμπορικές πολιτικές όπως η έκπτωση 15% της ΔΕΗ στους καλοπληρωτές πελάτες οδηγεί στην πώληση κάτω του κόστους, αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν για βιώσιμη δραστηριότητα στη λιανική με βάση τα επίπεδα των τιμών στις δημοπρασίες NOME.
Η εξέταση των εκπροσώπων των εταιρειών από τις υπηρεσίες της ΡΑΕ αναμένεται να κρατήσει 2 με 3 μήνες. Στη συνέχεια τα στοιχεία θα έρθουν στην ολομέλεια της Αρχής, και εάν προκύψει ότι καταστρατηγείται ο ανταγωνισμός θα επιβληθούν πρόστιμα ή θα παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για περαιτέρω έρευνα και ποινές.
Ταυτοχρόνα η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει να ελέγχει τις εταιρείες προμήθειας σχετικά με το κατά πόσον αποδίδουν τα ποσά από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εισπράττουν, όπως τα τέλη δικτύων (για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), το ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.
Συγκεκριμένα οι εταιρείες θα είναι πλέον υποχρεωμένες κάθε μήνα να παρέχουν στοιχεία για τις εισπράξεις και τις πληρωμές των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Αντικειμενικός στόχος, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της Αρχής, είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση εμπιστοσύνης στους καταναλωτές, καθώς τα κρούσματα Energa και Hellas Power, έχουν αφήσει το ίχνος τους.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις ο μικρός ρυθμός αλλαγής των μεριδίων στη λιανική του ρεύματος σχετίζεται κυρίως με την έλλειψη εμπιστοσύνης και λιγότερο με τη δυνατότητα των εταιρειών να δώσουν μικρότερα τιμολόγια από τη ΔΕΗ.
Πρέπει να προστεθεί, τέλος, ότι προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των καταναλωτών θα λειτουργήσει και η εφαρμογή σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος που ετοιμάζει η ΡΑΕ σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο.
energypress.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: