DEH

DEH

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Περιορίζονται σε 150 οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που δεν θα μεταφερθούν στις προς πώληση θυγατρικές


Γιώργος Φιντικάκης
Σε ένα αρκετά μικρό αριθμό, που απ’ ότι φαίνεται δεν θα ξεπερνά τους 150 εργαζομένους φαίνεται ότι περιορίζεται τελικά το προσωπικό από τις προς πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, που θα κληθεί να απορροφήσει η ΔΕΗ ή να συμπεριλάβει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Σε σημερινή συνάντηση που θα έχει η ΓΕΝΟΠ με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος. Σύμφωνα ωστόσο με υπολογισμούς που έχουν γίνει από την επιχείρηση, συζητείται να μεταφερθούν στην προς πώληση θυγατρική του Νότου (Μεγαλόπολη) οι 1.100 από τους 1.250 εργαζόμενους, και σε εκείνη του Βορρά (Μελίτη) και τα 250 άτομα του προσωπικού.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει προαναγγείλει η ΔΕΗ, θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, ανάμεσα σε περίπου 150 άτομα.
Κινητικότητα πάντως καταγράφεται σε όλα τα εκρεμμή ζητήματα της απόσχισης, καθώς οι χρόνοι τρέχουν, όπως επισημάνθηκε και στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης της ΓΕΝΟΠ με την ηγεσία του υπ. Ενέργειας. Και προκειμένου να έχει εγκριθεί ως τις 23 Μαίου η έγκριση των λογιστικών καταστάσεων της απόσχισης, θα πρέπει νωρίτερα να έχει αποφασισθεί τι θα συμβεί με το προσωπικό.
Βάσει πάντως του σχετικού νόμου, όσοι και αν μεταφερθούν στις δύο θυγατρικές του Βορρά και του Νότου, απαγορεύεται να απολυθούν για έξι χρόνια μετά την πώλησή τους, αφετέρου υπάρχει ρήτρα, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση οφείλει επί μια διετία, να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρείες.
Ζήτημα ημερών είναι να υπογραφεί και από τη ΓΕΝΟΠ η νέα συλλογική συμβαση εργασίας με τη ΔΕΗ. Εκρεμμή ζητήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν, όπως επισημάνθηκε και κατά τη χθεσινη συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΥΠΕΝ.
Εξάλλου στο νόμο για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, ικανοποιηθηκε ένα πάγιο αίτημα του συνδικάτου. Καταργήθηκαν οι μέχρι πρότινος διατάξεις με τις οποίες προβλέπονταν ότι αν καταγγελθεί η σύμβαση ενός εργαζομένου στη ΔΕΗ ή κάποια θυγατρική της, τότε η αποζημίωση απόλυσής του, συμψηφίζεται με το εφάπαξ βοήθημα που αυτός δικαιούται από το ταμείο του.
Και στο εξής καθιερώθηκε, ότι όποιος εργαζόμενος αποχωρεί από εδώ και πέρα από τον όμιλο ΔΕΗ, λόγω είτε καταγγελίας σύμβασης, είτε συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, είτε για άλλη αιτία που ορίζει ο νόμος, θα εισπράττει και ολόκληρο το εφάπαξ, και αποζημίωση απόλυσης ύψους 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με αναλογιστική μελέτη που έκανε η επιχείρηση, γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό, έχουν προυπολογιστεί εφάπαξ ποσά για την ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, ύψους 102 εκατ και 164 εκατ ευρώ αντίστοιχα, τα οποία και θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2018. Τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά σε ειδικό κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο "κατάργηση συμψηφισμού της αποζημίωσης απόλυσης με το χορηγούμενο εφάπαξ βοήθημα", και συνοδεύει τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: