DEH

DEH

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Το ράλι των ρύπων απειλή για τη ΔΕΗ

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/3a/3a45b099c3e6493fa632223ec1ff86a8.jpg

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την Παρασκευή, στο Χρηματιστήριο της Λειψίας πουλήθηκαν 4,36 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπής ρύπων με τιμή 15,89 ευρώ ο τόνος, που αγοράστηκαν από 22 συμμετέχοντες στην αγορά. Ήδη με βάση τις τιμές των παραγώγων, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται οι ρύποι να ξεπεράσουν τα 16 ευρώ ο τόνος.
Ήδη πάντως και με την τιμή των 15,89 ευρώ ο τόνος, τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων έχουν διαγράψει ένα ράλι ανόδου 103,9% από τις αρχές του έτους (7,79 ευρώ ο τόνος), ενώ σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου (6,96 ευρώ) η αύξηση ξεπερνά το 128%. Πέρυσι τον Ιούνιο η τιμή πώλησης των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στη Λειψία ήταν στα 5,07 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση η άνοδος της τιμής των ρύπων έχει ξεπεράσει το 213%.
Γιατί αυτές οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρηματιστηρίου των ρύπων αφορούν άμεσα την ελληνική αγορά και τη ΔΕΗ;
Το καλοκαίρι του 2015 ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει ότι μια πιθανή αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων στα επίπεδα από τα 12 έως τα 20 ευρώ ο τόνος θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε επικαλεστεί τότε ο πρόεδρος της εταιρείας με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής στα 7 έως 8 ευρώ ο τόνος, η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ υπολογιζόταν στα 280 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές των δικαιωμάτων ήδη βρίσκονται εντός της ζώνης κινδύνου, όπως αυτή είχε προσδιοριστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει υποχρέωση να παράσχει περαιτέρω πληροφόρηση και ενημέρωση στην αγορά και τους επενδυτές για την επίπτωση που θα υπάρξει στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης και στα κόστη λειτουργίας της, για τα επόμενα τρίμηνα.
Φαίνεται πάντως ότι η ΔΕΗ θα πρέπει ούτως ή άλλως να ανοίξει τα χαρτιά της για την επίπτωση που έχει το ράλι της τιμής των ρύπων στα λειτουργικά της κόστη και την κερδοφορία της, για τον πρόσθετο λόγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.
Με περιβάλλον ακριβών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, είναι σαφές ότι αλλάζουν άρδην οι υπολογισμοί των επενδυτών για τα προβλεπόμενα κέρδη των μονάδων και επομένως επανυπολογίζονται τα επίπεδα των προσφορών που θα κατατεθούν το Σεπτέμβριο.
Εκτός όμως από τη ΔΕΗ, η άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων έχει και μια άλλη διάσταση, που είναι θετική για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και αυτό διότι αυξάνονται τα έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων που έχουν κατανεμηθεί στη χώρα μας. Τα έσοδα αυτά κατευθύνονται τόσο για την χρηματοδότηση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, από όπου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ όσο και για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας - εξοικονομώ κατ? οίκον). Στο κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς υπάρχει πρόβλεψη για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ότι τουλάχιστον το 65% των εσόδων (από 60% σήμερα) από τις δημοπρασίες ρύπων θα κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα για τον ΕΛΑΠΕ και μεγαλύτερη ασφάλεια στις πληρωμές των ΑΠΕ ή υπό όρους ακόμη και ταχύτερη μείωση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ).
 
capital.gr        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: