DEH

DEH

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Δημοσιεύεται σήμερα (30/5) η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους επενδυτές στους λιγνίτες – Όλοι οι εγχώριοι όμιλοι θα πάρουν τον φάκελο

Δημοσιεύεται σήμερα 30/5 η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους επενδυτές των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή να πάρουν το φάκελο οι εγχώριοι όμιλοι, κινέζικες εταιρίες αλλά πιθανόν και ευρωπαικές. Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα επιχειρήσουν να προσδιορίσουν το κόστος λειτουργίας και να ζυγίσουν τα δεδομένα για να καταλήξουν στο αν θα προχωρήσουν ή όχι στην δεύτερη φάση. Εκεί οι όροι θα είναι αυστηροί και δεσμευτικοί για τους υποψήφιους επενδυτές.
Βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι οι υψηλές τιμές που έφθασαν οι εκπομπές ρύπων CO2, οι οποίες ανήλθαν αισίως σε 17 ευρώ /τόνο. Αποτελούν το βασικό αντικίνητρο για την απόκτηση ελέγχου και λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων λόγω αύξησης του κόστους.
Εντούτοις οι επαφές που υπάρχουν μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας έχουν βάλει τις βάσεις για την προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου προς εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων.
Το παζλ είναι σύνθετο καθώς όλοι συμφωνούν ότι η έναρξη εφαρμογής του Target Model από το 2019 θα δώσει την δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων που σταδιακά μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος για την βιομηχανία. Πηγές προσκείμενες στην βιομηχανία σημειώνουν ότι πολλά θα κριθούν από τον υπολογισμό του οριακού κόστους της λιγνιτικής παραγωγής. Οι μεγάλοι όμιλοι βρίσκονται σε φάση συγκρότησης των σχημάτων που θα κατέβουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Τ
ον φάκελο θα πάρει ο Όμιλος Μυτιληναίου, η Βιοχάλκο, ο Όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική Senshua κατά πάσα πιθανότητα και ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα. Ο διαγωνισμός αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπος καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρούσες θα είναι και κινέζικες εταιρίες, οι οποίοι είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η περίπτωση της SMEC για την Μελίτη, και παράλληλα μπορεί να υπάρξουν και ευρωπαικά σχήματα.
Τα συν και τα πλην Όπως και να το κάνουμε η επένδυση στους λιγνίτες δεν αποτελεί κάτι πρωτοποριακό για την ενέργεια σήμερα, όμως μπορεί να εξασφαλίζει τον έλεγχο στην παραγωγή ρεύματος και άλλα ανταλλάγματα που θα μπορεί να καταστήσουν ελκυστική την συμμετοχή στον διαγωνισμό Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι βασικοί ενεργειακοί και βιομηχανικοί παίκτες έχουν άμεσα συμφέροντα με την ΔΕΗ, στοιχείο που προσδιορίζει και τις σύνθετες μορφές των σχέσεων που υφίστανται.
Σε κάθε περίπτωση τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσουν οι βιομηχανικοί όμιλοι είναι δεδομένα καθώς διαθέτουν και καθετοποιημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα να επιδιώξουν τις βέλτιστες και πιο ισορροπημένες λύσεις για το σύνολο της πολιτικής τους.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα είναι ανοιχτή δίνοντας την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχήματα να συμμετάσχουν. Οι όροι και οι προδιαγραφές θα γίνουν πιο συγκεκριμένοι στην δεύτερη φάση, όπου εκεί θα ξεκαθαρίσει το πραγματικό ενδιαφέρον.
Η επιχειρηματολογία πάντως που κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν, έχει να κάνει, με το ότι μακροπρόθεσμα η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να παρέχει τα επίπεδα τιμών με τα οποία μπορεί να τροφοδοτεί τώρα την παραγωγική διαδικασία.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: