DEH

DEH

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Συμφωνία Tραπεζών-ΔΕΗ για την Αναχρηματοδότηση Κοινοπρακτικού Δανείου 1,3 δισ. Ευρώ

Συμφωνία Tραπεζών-ΔΕΗ για την Αναχρηματοδότηση Κοινοπρακτικού Δανείου 1,3 δισ. Ευρώ
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία τραπεζών και ΔΕΗ για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάιο του επομένου έτους.
Η συμφωνία που προβλέπει πρόσθετους όρους και διασφαλίσεις, θα επικυρωθεί πρώτα από τις επιτροπές έγκρισης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να ακολουθήσει η υπογραφή με την ΔΕΗ.
Μεταξύ των πρόσθετων όρων προβλέπονται αποπληρωμές 400 εκατ. ευρώ ανά τακτές χρονικές περιόδους καθώς και ρήτρες έκτακτων πληρωμών που θα προέλθουν από την πώληση στοιχείων ενεργητικού της δημόσιας επιχείρησης, όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, αλλά και από τις προσόδους από ανεξόφλητων οφειλών. Οι πρόσθετοι όροι και ρήτρες αποφασίστηκαν λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ και εγκρίθηκαν από την ΕΤΕπ που συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών πιστωτών της Επιχείρησης.
Η διοίκηση της ΔΕΗ διαπραγματεύεται ήδη, με την ΕΤΕπ, την αναχρηματοδότηση ενός άλλου δανείου, συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ που λήγει το τρέχον έτος.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ αποδέχτηκε το αίτημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να υπαχθεί, η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης που καταρτίζει για λογαριασμό της η εταιρεία McKinsey, υπό τη στενή εποπτεία και παρακολούθησή τους.
Ωστόσο, παραμένει μπλοκαρισμένη επί του παρόντος η διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα σε ΔΕΗ και τράπεζες, για την κάλυψη τμήματος της ομολογιακής έκδοσης της Επιχείρησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ που λήγει με τη σειρά της, τον Μάιο του 2019.
Η ΔΕΗ έχει ήδη αποπληρώσει ποσό 150 εκατ. ευρώ στους κατόχους των ομολόγων της και ζήτησε από τις τράπεζες να της παράσχουν ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει το κόστος της αναχρηματοδότησής του, εφόσον οι ομολογιούχοι δεν θελήσουν να το ανανεώσουν. Οι Τράπεζες από την πλευρά τους , για να συναινέσουν, απαιτούν από την ΔΕΗ να προβεί στην ενεχυρίαση μετοχών της ΔΕΗ ΑΠΕ, πρόταση που απορρίπτει η διοίκηση της Επιχείρησης. 
www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: