DEH

DEH

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Καταργούνται οι δημοπρασίες ενέργειας, όσο προχωρά η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Καταργούνται οι δημοπρασίες ενέργειας, όσο προχωρά η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη
 
Σε σταδιακή κατάργηση θα προχωρούν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ανάλογα με την πρόοδο στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Στην πράξη θεσμοθετείται η συμφωνία Σταθάκη- θεσμών, για σταδιακή κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ανάλογα με την πρόοδο στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Έτσι, οι προς δημοπράτηση ποσότητες ενέργειας που καθορίζει η ΡΑΕ, μειώνονται κατά 50 % με τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για πώληση των μονάδων, όπως έχει ήδη γίνει. Από εκεί και πέρα, όταν υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας των μονάδων, που τοποθετείται τον Οκτώβριο, τότε καταργείται εντελώς ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας.
Στο μέτωπο της χρέωσης προμηθευτής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θεσμοθετούνται οι μειώσεις που επίσης έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Σταθάκη και δανειστών. Έτσι, η χρέωση προμηθευτή που έχει μειωθεί από τον περασμένο Απρίλιο στο 65% της αρχικής τιμής, μειώνεται από 1η Ιανουαρίου 2019 στο 50%, από 1η Ιανουαρίου 2020 στο 30%, ενώ καταργείται εντελώς μέσα στη συγκεκριμένη χρονιά.
Σύμφωνα με τη διάταξη, ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών για τα έτη 2018, 2019 και 2020 θα πρέπει να διατηρεί αποθεματικό ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ. Οποιοδήποτε πλεόνασμα πέραν του αποθεματικού θα διανέμεται στους προμηθευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: