DEH

DEH

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Στο εδώλιο η ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο στον Άγιο Δημήτριο - Ρυάκιο - Αναβολή της δίκης για το Νοέμβριο

Στις δικαστικές αίθουσες έφτασε η υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύτηκε σε μεγάλες συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια στο νερό της λεκάνης «Σαριγκιόλ», καθώς το πρόβλημα συνεχίζει να απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Η δίκη είχε προσδιοριστεί να γίνει την Τρίτη 26 Ιουνίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, αλλά η πλευρά της ΔΕΗ ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 13 Νοεμβρίου 2018.
Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων το 2013 – οπότε και εντοπίστηκε το πρόβλημα – Αγίου Δημητρίου Θεοχάρης Πεχλιβανίδης και Ρυακίου Ελένη Σιαμίδου, οι οποίοι κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας να διερευνηθούν οι ευθύνες για τις αιτίες που βρέθηκε το εξασθενές χρώμιο στο νερό και γιατί δεν γινόταν σχετικές μετρήσεις.
Το εξασθενές χρώμιο είχε εντοπιστεί κατόπιν μετρήσεων που διενήργησε η ΔΕΥΑΚ, η οποία στις 23 Απριλίου 2013 ενημέρωσε τις Τοπικές Κοινότητες. Οι προαναφερόμενοι πρόεδροι προσήλθαν στον εισαγγελέα και κατέθεσαν την μήνυση στις 30 Απριλίου 2013. Ακολούθησε εισαγγελική έρευνα για τυχόν ευθύνες και γιατί δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Τελικά ο εισαγγελέας παρέπεμψε ως κατηγορούμενους τέσσερις διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, ήτοι τους Οδυσσέα Σούλη, Κώστα Θεοδωρίδη, Γιάννη Ιωακείμ και Στέργιο Παπατέρπο.
Να σημειωθεί ότι το Νότιο Πεδίο είναι το ορυχείο που διαχειρίζεται την τέφρα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Λόγω απουσίας του πρώτου η υπόθεση αναβλήθηκε και θα εκδικαστεί στις 13 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι η ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, ενώ ξέσπασε μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ δήμου Κοζάνης και ΔΕΗ, σχετικά με τις ευθύνες και τις αιτίες εμφάνισης του σοβαρότατου προβλήματος.
Τον Απρίλιο 2013  που διαπιστώθηκε το πρόβλημα απαγορεύτηκε αμέσως η πόση του νερού από την Σαριγκιόλ, ενώ εντός 6 μηνών υλοποιήθηκε ένα καινούργιο έργο, οπότε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους τα χωριά υδροδοτήθηκαν από το δίκτυο της Ερμακιάς. Αντιπαραθέσεις υπήρξαν και μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων, ειδικότερα του ΑΠΘ, που διενήργησε μελέτη για τον εντοπισμό των αιτιών ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ, του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το Μετσόβειο Πολυτεχνείο διενήργησε μελέτη για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Οι δύο πλευρές παρουσίασαν τότε δημοσίως τα πορίσματα των μελετών τους. Η μελέτη του ΑΠΘ κατέδειξε ως ένοχη την τέφρα για την εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στους υδροφόρους ορίζοντες, αλλά η μελέτη του Μετσόβειου Πολυτενχείου έδειξε ότι δεν ευθύνεται το εξασθενές χρώμιο. Με βάση τα συμπεράσματα των προαναφερόμενων επιστημονικών μελετών οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στο δικαστήριο στις 13 Νοεμβρίου.


e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: