DEH

DEH

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Και στο βάθος, άνθρακες ο θησαυρός!

Κώστας Τσαούσης
Το γεγονός ότι ακόμη και σε ένα διαγωνισμό για τις εν πολλοίς ασύμφορες οικονομικά και επιχειρηματικά λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συγκεντρώνονται στην αφετηρία τα συμφέροντα μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων (συν του Κινέζους) κάτι δείχνει – το τι θα φανεί στη πορεία… Αλλά, και μόνο το γεγονός της συγκέντρωσης των συμφερόντων είναι σημαντικό καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον – που μπορεί εκ των πραγμάτων να αποδειχθεί και αρκούντως δεσμευτικό- αν αξίζει η «δουλειά»! Με λίγα λόγια, οι μεγάλοι επιχειρηματίες παρά τα κατά καιρούς διαδιδόμενα δεν στρατεύονται σε καμπάνιες που συνδυάζουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες με την επικοινωνία αλλά αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό ευκαιρίες που εξασφαλίζουν μελλοντικά κέρδη. Κανείς εξ αυτών δεν πάει να μπλέξει σε καταστάσεις και να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια…
Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ διαβάζουμε: Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ χτες) η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των Αποεπενδυόμενων Επιχειρήσεων Μελίτης ή/και Μεγαλόπολης.
Ειδικότερα, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν εμπρόθεσμα, σύμφωνα με την από 31.05.2018 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, τα ακόλουθα έξι (6) Ενδιαφερόμενα Μέρη (με αλφαβητική σειρά):
1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)
2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. (“EPH”)
5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED
6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».
Ας αρχίσουμε από το τέλος και από τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα: Μυτιληναίος, ΕλβάλΧαλκόρ (συμφέροντα οικογένειας Στασινόπουλου), ΓΕΚΤέρνα ( συμφέροντα Γιώργου Περιστέρη), Damco Energy (συμφέροντα οικογένειας Δημήτρη Κοπελούζου). Προφανώς, και δεν γνωρίζω το ποιοι από τους 4 θα περάσουν στο επόμενο γύρο του διαγωνισμού αλλά η παρουσία τους σε ένα διαγωνισμό που δεν πετάει κανείς την σκούφια του δίνει το μέτρο του ενδιαφέροντος των εγχωρίων επιχειρηματικών συμφερόντων για την αγορά της ενέργειας και ιδίως την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι 4 θα ξαναβρεθούν αρκετές φορές στην γραμμή εκκίνησης σχετικών διαγωνισμών και το κλειδί βρίσκεται προς την μεριά της κυβέρνησης που θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσει ότι το τίμημα μέσω αλλεπάλληλων κτυπημάτων αυξάνει όταν κάπου υπάρχει και μια «φλέβα χρυσού» και εδώ «άνθρακες» ο θησαυρός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: